Tudi v tej sezoni tek na smučeh v celjskem mestnem parku

Ljubitelji teka na smučeh bodo v celjskem mestnem parku lahko uživali tudi to zimo, saj je družba ZPO Celje, ki upravlja s športno infrastrukturo v mestu, prejela soglasje območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS (ZVKDS) za ureditev tekaške proge. V torek so začeli zasneževanje in urejanje prog na Celjski koči, kjer je zapadlo tudi nekaj naravnega snega, kar bo olajšalo urejanje prog.

»Ob ugodnih vremenskih pogojih za zasneževanje bomo najprej pripravili otroško sankališče, ko bomo izdelali dovolj snega, predvidoma v prihodnjem tednu, bomo uredili progo za smučarski tek,« je povedal Ivan Pfeifer, direktor družbe ZPO Celje.

Kot je dodal, bo trasa proge nekoliko spremenjena v primerjavi z minulo sezono, saj so se na podlagi soglasja morali izogniti koreninskim sestavam nekaterih vrst dreves, bo pa proga nekoliko daljša. Po besedah Ivana Pfeiferja so območno enoto ZVKDS uspeli prepričati s tem, da za progo pripravljajo sneg brez kemikalij.

Na Celjski koči bo urejanje prog postopno. Najprej bodo uredili otroški poligon za sankanje in smučanje ter smučarske tečaje, sledila bo ureditev polovice proge Celjska koča 1. Če bo dovolj snega, bo ta proga urejena v celoti.

Pred začetkom smučarske sezone na Celjski koči so v družbi ZPO v sklopu vzdrževalnih del opravili dva večja posega: uredili so novo ploščad za ratrak,  obnavljajo pa še kabelsko napeljavo in del vodovoda od spodnjega črpališča do akumulacije. Vrednost teh naložb znaša približno 50 tisoč evrov.

Energetska draginja vpliva na ceno smučarskih vozovnic, te so se v nekaterih smučarskih središčih zvišale. »Pripravili smo analizo stroškov obratovanja smučišča na Celjski koči in naredili primerjavo z drugimi smučarskimi središči. Na podlagi tega smo predlagali, da se cene vozovnic nekoliko zvišajo, o čemer bo odločal nadzorni svet, ki se bo sestal ta teden,« je še povedal Ivan Pfeifer.

Mestna občina Celje