Skupina slovenskih intelektualcev s prvopodpisanim Markom Borisom Andrijaničem je večini parlamentarnih strank poslala “Pobudo za vključujočo in operativno koalicijo”, v kateri poziva stranke, da prekinejo vladno politično krizo, ki jo je zakuhal Marjan Šarec. V njej navajajo veliko težav, s katerimi se sooča Slovenija. Pravijo, da bi še ene predčasne parlamentarne volitve le podaljšale agonijo, v kateri je Slovenija. Ob koncu članka si lahko preberete celotno besedilo.

Kako komentirajo to pobudo, smo vprašali tudi vse naslovnike.  Prvi se je odzval predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša: “Spoštovani g. Andrijanič, v SDS pozdravljamo vaš poziv in sporočamo, da smo tako kot vedno doslej k pogovorom o morebitni novi koaliciji povabili VSE parlamentarne stranke. Udeležile so se ga tri. Žal nekatere že v principu zavračajo politiko dialoga, to zavračanje pa je huronsko podpirano v osrednjih medijih ter dodatno v nekaterih državnih organih, ki se v Sloveniji zdaj že klasično zlorabljajo za politične obračune. Upamo, da bo vaš glas razuma pomagal obrniti tokove v normalnost.” 

Slovenska demokratska stranka na čelu s predsednikom Janezom Janšo je vsem parlamentarnim strankam poslala vabilo k pogovorom za morebitno sestavo nove vlade. V svojem vabilu ni nikogar izključeval. Žalostno je, da smo v slovenski politiki prišli tako daleč, da nekatere stranke niso popolnoma izključujoče. Predsednik vlade Marjan Šarec v odstopu pa je glavni promotor starih vzorcev izključevanja. “Najprej se moramo strinjati, da ne bomo sodelovali v desni vladi,” se je odzval na potencialno sodelovanje strank LMŠ in SMC na morebitnih predčasnih parlamentarnih volitvah. Poskus presekati s takšnimi praksami je tudi ta pobuda uglednih intelektualcev.

V njej so opozorili, da se Slovenija sooča z različnimi težavami na področju zdravstva, demografije, podnebnih sprememb, digitalizacije, trajnostnega razvoja in medgeneracijske solidarnosti. V pobudi so podpisani Mark Boris Andrijanič, dr. Jernej Buzeti, dr. Anže Burger, Nevenka Črešnar Pergar, dr. Romana JordanMiha Lavtardr. Jernej Letnar Černičdr. Igor Masten, Andrej Mertelj, Marko Pavlišič, dr. Jerneja Penca, dr. Mark Pleško, dr. Sašo Polanecmag. Tanja Porčnik, Matej PotokarRok Ravnikar, dr. Žiga Turk, Matej Tomažin, Žiga Vavpotič, dr. Peter Verovšekdr. Blaž Vodopivec in Marko Voljč.

Nove predčasne volitve bi podaljšale dolgoletno agonijo na slovenskem političnem parketu
Podpisniki  nasprotujejo novim predčasnim parlamentarnim volitvam, ki bi podaljšale agonijo v slovenski politiki. “Še ene predčasne volitve ne bi bistveno spremenile razmerja sil, bi pa prinesle večmesečno obdobje prostega teka, ki bi še poslabšal nedelovanje države, poglobil razvojni zaostanek Slovenije in upočasnil priprave na predsedovanje. Stvari ne morejo v nedogled delovati same od sebe. Kam to pripelje, se je najprej pokazalo pri zdravstvu in obrambi, manj vidne, a vseeno prisotne, pa so posledice nedela na drugih področjih. Zato verjamemo, da je oblikovanje vključujoče, operativne in razvojno naravnane koalicije v danih razmerah najbolj odgovorna rešitev,” poziva skupina slovenskih intelektualcev, predstavnikov gospodarstva in civilne družbe.

Prilagamo celotno besedilo Pobude za vključujočo in operativno koalicijo s prvopodpisanim Markom Borisom Andrijaničem:

Avtor Luka Perš, članek je bil prvotno objavljen tukaj.