Podjetja se bodo nevarnostim okužbe z virusom morala prilagajati na različne načine. Urška Blaznik, ki je na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NJIZ) zadolžena za področje javnega zdravja v delovnih organizacijah, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju o COVID-19 poudarila, da tudi v podjetjih veljajo vsi splošni preventivni ukrepi. Uporaba mask, razkuževanje rok, vzdrževanje medsebojne razdalje in dodatno, zelo priporočljivo dnevno merjenje telesne temperature ob prihodu na delo.

Primer občine Pivka je izstopajoč primer odličnega in odločnega ukrepanja na lokalni ravni, je poudaril vladni govorec Jelko Kacin. V Pivka perutninarstvo je trenutno okuženih 20 zaposlenih, dodatnih 20 jih je v karanteni, v karanteni je tudi nekaj otrok iz osnovne šole. Pivški župan Robert Smrdelj je skupaj s poveljnikom regijskega štaba civilne zaščite Sandijem Curkom takoj sprejel ukrepe za omejevanje širjenja virusa. Tako so za deset dni prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov ter izvedbo kulturnih in športnih prireditev v zaprtih prostorih. Občane so tudi pozvali, naj vsaj za 10 ali 14 dni prestavijo zasebne dogodke, zabave in kulturne prireditve. Blaznikova je ob tem potrdila, da tudi zasebna druženja, tudi če so na odprtem prostoru, predstavljajo nevarnost za prenos okužb.

V ponedeljek je bilo ob 2247 testiranjih potrjenih 82 primerov okužbe z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 50 bolnikov s COVID-19, kar je deset več kot dan prej. Deset bolnikov je na intenzivnih oddelkih. Nihče ni umrl. V Sloveniji je 907 aktivnih primerov okuženih. Po podatkih Sledilnika COVID-19 je bilo 17 okužb potrjenih v Ljubljani, 11 pa v Mariboru, je podatke predstavila namestnica vladnega govorca Špela Horjak.

UKC Ljubljana se je danes prva od bolnišnic začela prilagajati pričakovanim večjim številom hospitaliziranih COVID-19 bolnikov v tem tednu, je potrdil Kacin, kot tudi, da razmere v zdravstvenih domovih povzročajo težave, saj v številnih primerih pacienti ugotavljajo, da zdravniki preko telefonov niso dosegljivi. Napovedal je, da je direktorje domov nujno povabiti na sestanek čim prej.

 

Vir: Vlada RS