Univerza Columbia v New Yorku je pripravila analizo ukrepov držav za pomoč gospodarstvu po koronavirusu. Za okrevanje gospodarstva so v skupnem znesku največ denarja namenile ZDA. Če primerjamo skupen znesek pomoči glede na velikost gospodarstva je vodilna Japonska, sledi Luksemburg, na zavidljivem tretjem mestu pa se je pojavila Slovenija!

Zadnje primerjalno poročilo o tem, koliko držav na svetu je vložilo sredstva v reševanje svojih gospodarstev in tako poskušalo zaustaviti gospodarski zlom, ki bi ga povzročila pandemija, je pripravila raziskovalna skupina newyorške univerze Columbia. Iz analize paketov pomoči v 166 državah, ki so bili sprejeti do 24. maja je razvidno, da so ZDA v skupnem znesku za reševanje gospodarstva namenile največ sredstev, in sicer 2,7 bilijona dolarjev, kar je približno trinajst odstotkov njihovega bruto domačega proizvoda. Ugotovili so, da je glede na velikost gospodarstva, Slovenija zasedla tretje mesto na svetu. Če pogledamo rezultate v regiji, je Slovenija vodilna, na drugem mestu ji sledi Hrvaška, na zadnjem mestu pa sta se znašli Črna gora in Severna Makedonija, poroča Biznis&Finansije.

Če primerjamo rezultate med višino sredstev in velikostjo gospodarstev, je seznam povsem drugačen, kjer Slovenija krepko vodi pred ZDA. Na prvem mestu se je tako znašla Japonska z 21,1 odstotka BDP, ZDA pa na desetem mestu. Na drugem mestu se je znašel Luksemburg z 20,7 odstotka BDP. Med državami, ki so v gospodarstvo investirale več kot ZDA so se tako znašle: Slovenija z 19,7 odstotki, Belgija z 18,3 odstotki, Avstrija s 15,6 odstotki, Finska s 14,1 odstotka in Iran s 14 odstotki bruto domačega proizvoda. Švedska in Nizozemska sta namenili enak delež, in sicer 13,5 odstotka. Poleg ZDA, so se s 13 odstotki pomoči bruto domačega proizvoda znašla Katar in Singapur. Najbolj prizadeti državi v Evropi zaradi koronavirusa sta za pomoč gospodarstvu namenili le 7,3  (Španija) in 5,7 odstotka (Italija) BDP.

Avtorica Sara Kovač, več lahko preberete tukaj.