V Sloveniji je med 5. in 9. novembrom 2018 potekal 3. Evropski teden poklicne spretnosti, v sklopu katerega so 8. novembra na zavodu za zaposlovanje organizirali Dan za delodajalce, ki je bil prvič izveden leta 2016. Izvedenih je bilo 198 aktivnosti in dogodkov po vsej Sloveniji, na katerih je sodelovalo 293 delodajalcev.

Glavni cilj te evropske iniciative je vzpostaviti dialog med javnimi službami za zaposlovanje in delodajalci ter opozarjanje na pomembne tematike, ki so povezane z zaposlovanjem. Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), so se odločili, da bodo letos dali največji poudarek obiskom delodajalcev. Tako so si njihovi zaposleni ogledali 151 podjetij, kjer so se seznanili s konkretnimi delovnimi okolji, spoznali delovna mesta in pogoje, ki so potrebni za zasedbo teh delovnih mest. Tako naj bi zaposleni na ZRSZ lažje našli v evidencah brezposelne osebe, ki premorejo zahtevane kompetence.

V sklopu projekta je bilo izvedenih nekaj aktivnosti, ki so bile namenjene delodajalcem: hitri zmenki, mini zaposlitveni sejmi, poslovni zajtrki in okrogle mize. Tako je bilo izvedenih 47 zgoraj omenjenih aktivnosti katerih se je udeležilo 142 delodajalcev. Delodajalcem so bili v tem času predstavljeni programi aktivne politike zaposlovanja, ZRSZ pa je pridobil informacije o načrtovanih zaposlitvah sodelujočih delodajalcev. Delodajalcem je bila predstavljena tudi možnost neformalnega izobraževanja in usposabljanja (NIU), skozi katero lahko pridejo do kadra katerega na trgu primanjkuje.

ZRSZ želi s temi aktivnostmi doseči, da bi se delodajalci katere so obiskali oziroma so jih kontaktirali, da v roku enega leta prično sodelovati z njimi. Po njihovih podatkih naj bi se na podlagi aktivnostih v letu 2017 70 % obiskanih delodajalcev v 6-ih mesecih po dogodku odločilo za sodelovanje z ZRSZ. Tako naj bi na podlagi lanskih aktivnosti zaposlitev dobilo 112 brezposelnih oseb. Letos je 83 % sodelujočih delodajalcev izrazilo, da bi si v prihodnje želelo sodelovanja z ZRSZ, vendar kakšen odstotek sodelovanja se bo razvil bomo videli v prihodnje. Seveda si vsi želimo čim višjega, da bodo lahko zadovoljni tako delodajalci kot delojemalci.

M.I.