Upokojenci ena najbolj zapostavljenih skupin državljanov, zato v SDS-u predlagajo uzakonitev božičnice!

Foto: nova24tv.si

Danes največja ozopicijska stranka SDS je v času zadnje vlade kljub veliki krizi, upokojencem namenjala enako pozornost kot ostalim skupinam državljanov. S prihodom Roberta goloba na oblast se je zadeva spremenila in upokojenci so postali ena najbolj zapostavljenih skupin v Sloveniji. Iz tega razloga v SDS-u predlagajo uzakonitev božičnice za upokojence.

Poslanka SDS-a Karmen Furman je ob predstavitvi predloga dejala: “Menimo, da so slovenski upokojenci v času vlade dr. Roberta Goloba ena izmed najbolj zapostavljenih skupin državljanov, zato med drugim predlagamo uzakonitev božičnice za upokojence.” Ker številke ne lažejo, te kažejo, da je v aprilu 2024 kar 58,23 % upokojencev prejelo pokojnino nižjo od 900,01 evra. Torej so prejeli pokojnino, ki je nižja od praga revščine.

“Vlada dr. Roberta Goloba se je zavezala, da bo izpeljala pokojninsko reformo, vendar so bila do zdaj na vladi sprejeta zgolj za izhodišča za pokojninsko reformo. Časovnica pa se, kakor tudi pri ostalih napovedanih reformah, neprestano zamika,” je opozorila Karmen Furman. Poslanka je še opozorila, da je Golobova vlada kršila proceduro in Poslovnik državnega zbora, ko je določila enkratni letni zimski dodatek.

“S predlogom zakona tako trenutni vladi in vsem prihodnjim vladam omogočamo, da brez kršitev Poslovnika državnega zbora upokojencem vsako leto določijo in omogočijo božičnico”, je dejala Furmanova, ki je v nadaljevanju navedla višine božičnic, ki jih bodo upokojenci prejeli, če bo zakon sprejet:

–                višina pokojnine do 650 evrov – 460 evrov letnega dodatka in posledično bi bila višina božičnice 230 evrov;

–                 od 650,01 evrov do 780 evrov – 320 evrov letnega dodatka in posledično bi bila višina božičnice 160 evrov;

–                od 780,01 do 920 evrov – 260 evrov letnega dodatka in posledično bi bila višina božičnice 130 evrov;

–                od 920,01 do 1.110 evrov – 210 evrov letnega dodatka in posledično bi bila višina božičnice 105 evrov;

–                nad 1.110 evrov – 150 evrov letnega dodatka in posledično bi bila višina božičnice 75 evrov.

Vir: SDS