Levičarski shod “Brez strahu: Shod proti koaliciji sovraštva”, ki je danes napovedan pred sedežem stranke SMC na Beethovnova 2 v Ljubljani in stranke DeSUS na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani, je nezakonit! Policijska uprava Ljubljana nam je namreč sporočila, da je organizator shod prijavil prepozno, zato so policisti ukrepali skladno z Zakonom o javnih zbiranjih, prav tako so iz Upravne enote Ljubljana sporočili, da sploh niso prejeli prošnje za dovolitev javnega shoda. Poleg tega je organizatorka shoda Nika Mahnič iz Zavoda Aksioma, ki je po podatkih Erarja prejel že 2.023.133,43 evrov davkoplačevalskega denarja! 

Organizatorji sicer trdijo, da naše navedbe, da za shod nimajo dovoljenja ne držijo, zato jim predlagamo naj si preberejo odgovor policije – citiramo: “Shod za katerega sprašujete je organizator prijavil na pristojni enoti policije 26. 2. 2020, pod naslovom “Brez strahu, proti koaliciji sovraštva”. Organizator je shod prijavil prepozno, zato so policisti ukrepali skladno z Zakonom o javnih zbiranjih.”  Na vprašanje, s kakšnimi ukrepi so postopali, so dejali, “organizator je shod prijavil prepozno, zato mu je bilo zaradi storitve prekrška iz 1. točke 1. odstavka 39. člena (zveza 1. odstavek 11. člena) Zakona o javnih zbiranjih izrečeno opozorilo.”

Na vprašanje kako so ukrepali na prepozno prijavljen shod so iz policije odgovorili:

Iz Upravne enote Ljubljana pa so nam v zvezi z napovedanim shodom pojasnili, da sploh niso prejeli prošnje za dovolitev javnega shoda “Shod proti koaliciji sovraštva”, zaradi česar tudi niso izdali dovoljenja za navedeni shod. “Hkrati vas seznanjamo, da Zakon o javnih zbiranjih (ZJZ, Uradni list RS, št. 64/2011 – uradno prečiščeno besedilo) v 1. točki 13. člena določa, da je potrebno dovoljenje pristojnega organa za shod na javni cesti, če ta predstavljata izredno uporabo ceste. Če shod ne predstavlja izredne uporabe ceste, prijavo shoda sprejema policijska postaja, oziroma policijski oddelek ali policijska pisarna, na območju katere se organizira shod skladno s 7. členom ZJZ.”

Organizatorka iz Zavoda Aksioma
Iz spodnjih podatkov lahko vidimo, da smo shod, ki ni “shod proti sovraštvu” ampak “shod sovraštva”, pravzaprav financirali davkoplačevalci.

Vir: Erar

Avtorica Hana Murn, članek je bil prvotno objavljen tukaj.