Urška Bačovnik Janša v oddaji Intervju: “V Celju smo imeli zaščitne opreme za 3 dni zato sta med zdravniki vladala zaskrbljenost in strah.”

Foto: 24kul.si

Včeraj je na RTV SLO potekala oddaja intervju v kateri je dr. Jože Možina gostil Urško Bačovnik Janša. Sogovornika sta se v oddaji dotaknila različnih tem v katerih je Urška Bačovnik Janša razkrila nekaj podrobnosti svojega življenja in udejstvovanja v medicinski stroki, kateri pripada že 15-let. Oddaja je osvetlila življenje Urške Bačovnik Janša, ki je bilo doslej “zavito v tančico skrivnosti”.

V oddaji je novinar Jože Možina predstavil, da Urška Bačovnik Janša prihaja iz kmečke družine iz okolice Velenja in da je po končani gimnaziji odšla za eno leto na študij novinarstva. Sama gostja je povedala, da je že po dveh mesecih nad študijem “obupala”, ker se je zavedala, da je medicina edina prava smer v njenem življenju. Razlog tega je v tem, da se človeško telo vedno znova in znova spreminja zdravniki pa vedno znova in znova odkrivajo nove podrobnosti in to ji predstavlja velik izziv.

Gostja je v oddaji povedala, da je to dejstvo najbolj temeljito spoznala, ko se je dvakrat vrnila nazaj na svoje delovno mesto po porodniških dopustih. Urška Bačovnik Janša je še povedala, da je v začetku svoje poklicne poti opravila 4 letno specializacijo iz družinske medicine, sedaj pa že 6 leto opravlja specializacijo iz interne medicine, ker je ves čas delovanja v družinski medicini pogrešala bolnišnično delo.

Novinar Jože Možina in gostja Urška Bačovnik Janša sta se dotaknila tudi epidemije COVID-19, ki smo ji bili priča v Sloveniji in pandemije v svetu. Gostja je poudarila, da sta se o tej temi že v januarju pogovarjala z možem in sedaj predsednikom vlade Janezom Janšo, ki je po njenih besedah že takrat izrazil zaskrbljenost v primeru, da se virus razširi tudi v Evropi in Sloveniji. Urška Bačovnik Janša je ob tem dodala, da je takrat še veliko zdravnikov v Evropi in Sloveniji bilo prepričano, da gre za navadno gripo, kar se je v nadaljevanju izkazalo za precej zmotno mišljenje.

Ob tem je Jožeta Možino zanimalo kako sedaj po epidemiji gleda na to, da tudi njo vpletajo v to, da bi se naj medicinska oprema nabavljala netransparentno. Gostja oddaje je povedala, da ni poslala samo eno e-sporočilo, ki se sedaj polemizira ampak je poslala vsa e-sporočila, ki jih je prejela od ponudnikov, ki so bili pripravljeni v tistem obdobju pomagati in so imeli na voljo medicinsko opremo. Vsa e-sporočila je poslala na uradni e-naslov in so zato preverljiva. Prav tako ji ni popolnoma jasno zakaj se v javnosti polemizira samo z enim e-sporočilom saj tega dobavitelja osebno niti ne pozna. Poudarila je še, da bi enako storila še enkrat, saj ji to narekuje medicinska etika.

Da so bile takrat razmere še kako zaostrene je nakazala z dejstvom, da so imeli v Celju v primeru italijanskega scenarija opreme samo za tri dni. Zato sta v bolnišnici med zdravniki vladala zaskrbljenost in strah, kako bodo delovali, če se epidemija prične nenadzorovano širiti. Da so bile stvari še kako resne je nakazala tudi s tem, da je imela ravno v tem času v obravnavi mladega fanta, ki je imel srčni infarkt in je prihajal iz Šmarja pri Jelšah, kjer so imeli že prve potrjene okužbe. Tako, da je bilo potrebno proces dela popolnoma prilagoditi a kljub temu ljudem nuditi vso razpoložljivo medicinsko oskrbo.

Gostja oddaje zato ne razume kako lahko nekdo danes tako ravnodušno in s prezirom gleda na čas epidemije, ko so bile zadeve res zaskrbljujoče.

M.I.