S sedmimi glasovi proti dvema je konec prejšnjega tedna Ustavno sodišče RS vse do končne odločitve zadržalo uporabo odloka, kateri je z namenom zajezitve epidemije začasno zaostril pogoje za prehod meje, kar pomeni, da je bil odlok začasno odpravljen. S tem je Ustavno sodišče RS zadržalo omejitev potovanj iz države.

Ni bilo na voljo časa za pisanje ločenih mnenj, katera bi praviloma morala biti objavljena skupaj s samo odločitvijo, saj je bila odločitev vročena in v Uradnem listu RS objavljena še isti dan, seja sodišča pa se je nadaljevala. Je pa bilo odločeno, da se ločena mnenja napišejo naknadno. Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič je objavil svoje ločeno mnenje. Sodniškim kolegom je med drugim zapisal: “Spoštovani sodnice in sodniki, tem, ki bodo v prihodnjih tednih in mesecih v posredni ali neposredni posledici sprostitve presojanega ukrepa morda zboleli in umrli, niste vzeli določenih vidikov “javnega zdravja”. Vzeli ste jim življenje.”

Ddr. Klemen Jaklič v svojem odklonilnem ločenem mnenju pojasnjuje zakaj je mnenja, da je v tej pomembni zadevi večina postopala argumentativno “nekorektno” in posledično presodila napačno.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Vir: Nova24TV

 

Uredništvo