Med 12. in 18. oktobrom 2020 je potekala preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov. V tem času so policisti ugotovili 821 kršitev.

Utrujeni, prehitri, nepripeti

Kontrolirali so 359 voznikov avtobusov, pri katerih je bilo ugotovljenih 18 kršitev cestnoprometnih predpisov, in 5.027 voznikov tovornih vozil, pri katerih so bile ugotovljene 803 kršitve.

Najpogostejše kršitve pri voznikih avtobusov so bile prekoračen čas trajanja vožnje, pri voznikih tovornih vozil pa neuporaba varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti in preobremenjenost vozila.

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov

Ob tej priložnosti znova opozarjajo vse voznike tovornih vozil in avtobusov – upoštevajte prometna pravila in omejitve hitrosti.

Za volan nikar ne sedajte, če ste uživali alkoholne pijače.

Med vožnjo obdržite svojo pozornost na cesti (ne uporabljajte mobilnega telefona!) in ustrezno varnostno razdaljo. Računajte s tem, da mora biti pri težjih tovornih vozilih zaradi daljše zavorne poti tudi varnostna razdalja daljša.

Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Utrujenost voznika je namreč pomemben dejavnik tveganja, po podatkih Evropske komisije iz leta 2018 botruje približno 20 % nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila. Pomembno je, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo.

Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. Tako kot je pomembno, da se pripnete vi, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.

 

Vir: Policija