Včeraj je bil sprejet vladni odlok, ki obvezuje ljudi, da nosijo maske tudi na prostem, če se znajdejo v gneči, še zlasti pa v vseh zaprtih javnih prostorih. Pri slednjem so izvzeti otroci do vključno šestega razreda, poleg tega pa še vzgojitelji v vrtcih. Ob zagotavljanju ustrezne razdalje so iz obveze nošenja mask izvzeti tudi učitelji, in sicer do vključno šestega razreda pa tudi starejši šolarji. Uvedena je tudi sprememba za lokale. Ti bodo lahko po novem odprti do največ 22.30.

Vlada je včeraj na dopisni seji z odlokom, ki se nanaša na začasne ukrepe za zmanjševanje tveganja okužbe oziroma širjenja koronavirusa, odločila, da bo masko oziroma drugo ustrezno obrazno pokrivalo, ki bo pokrilo nos in usta, potrebno nositi v vseh javnih zaprtih prostorih, obenem pa tudi na vseh odprtih javnih površinah, kjer ohranjanje ustrezne varnostne razdalje ni omogočeno. Varnostna razdalja je dva metra. Kot že rečeno nošenje mask ne bo obvezno za otroke, ki so vključeni v vzgojno-izobraževalne programe do vključno 6. razreda osnovnošolskega izobraževanja, poroča STA.

Med izjeme so uvrščeni vzgojitelji predšolskih otrok pa tudi pomočniki vzgojiteljev, ki so vključeni v neposredno delo z otroki. “V primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov medosebne razdalje pa pri izobraževalni dejavnosti mask prav tako ne bo treba nositi učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole.” Učencem, ki obiskujejo 7. razred in ostale višje razrede osnovne šole oziroma so vključeni v srednješolsko izobraževanje pa mask prav tako ne bo potrebno nositi, v primeru, da bo zagotovljena medsebojna razdalja 1,5 metra. Obenem pa so izjema še osebe, ki so izvajatelji organiziranih športnih aktivnosti.

Avtor Domen Mezeg, članek je bil prvotno objavljen tukaj.