Ponoči je v 72. letu starosti umrla Fanika Požek, priznana avtorica več kot 400 besedil za več kot 70 različnih slovenskih narodnozabavnih ansamblov. Po poročanju moja-dolenjska.si je kot 15-letno dekle napisala besedilo pesmi Deželica sonca in grozdja, ki velja za eno največjih uspešnic Tria Lojzeta Slaka in je že skoraj ponarodela. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena.

Fanika Požek je živela v Črnomlju v Beli Krajini, pisala je zgodbe in druge pesmi, pogosto se je pri svojem delu naslanjala na ljudsko izročilo.

Ni bilo festivala v Sloveniji na katerem ne bi bila nagrajena. Veljala je za eno od najbolj tenkočutnih tekstopisk v slovenski narodnozabavni glasbi. Bila je prejemnica nagrad dr. Feryja Souvana za življenjsko delo ter Marjana Stareta za kakovostno pisanje besedil.

Leta 2007 ji je Občina Črnomelj podelila Župančičevo plaketo, največje občinsko priznanje za področje literarnega ustvarjanja. Ta jo je spodbudila k izdaji knjige Dozorele sanje, v kateri je vsaj delno zbran ves njen opus.

V domači Beli Krajini je Fanika Požek veljala za ljudsko pesnico, rodila se je leta 1947.

Vir: moja-dolenjska.si