Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) in koordinator za covid bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta.

V ponedeljek je bilo opravljenih 5.022 PCR-testiranj, pozitivnih je bilo 981 testov. Delež je znašal 19,5 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 47.037 hitrih testov. V bolnišnicah se zdravi 507 bolnikov (včeraj 494, pred desetimi dnevi 436), od tega 96 v intenzivnih oddelkih. Umrlo je devet oseb, vse v bolnišnicah. Število aktivnih covid primerov v državi je 10.874 in še vedno narašča. Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov znaša 829 (včeraj 820).

Glede na včeraj potrjene pozitivne covid primere izstopajo naslednje občine: Celje (52), Šentjur (15), Žalec (27), Brežice (14), Novo mesto (26), Litija (17), Grosuplje (18), Ivančna Gorica (16), Koper (21), Piran (18), Nova Gorica (31), Sežana (14), Ljubljana (120) in Maribor (53).

Najvišje število hospitaliziranih bolnikov smo beležili v sredini januarja, in sicer, 1266, takrat je bilo zasedenih tudi največ intenzivnih postelj, in sicer, 210, je podatke predstavil Carotta. Glede na zmanjševanje števila zasedenih postelj v bolnišnicah je definirana izhodna strategija, ki predvideva ukinjanje covid oddelkov v bolnišnicah oziroma zmanjševanje potrebnega števila postelj, za kar je definiranih pet faz strategije:

  • prva, kjer število zasedenih postelj pade pod 900 določa, da vse bolnišnice znižajo postelji fond za 15 odstotkov vseh posteljnih kapacitet za covid bolnike, oba klinična centra za 10 odstotkov in Golnik za 20 odstotkov. Topolšica in Sežana pa se že izključita in postaneta necovidni bolnišnici in izvajata svojo predcovidno dejavnost,
  • druga, število zasedenih postelj, pade pod 700,
  • tretja, število zasedenih postelj, pade pod 500, ko se izločijo Ptuj, Trbovlje, Brežice in Izola,
  • četrta, število zasedenih postelj, pade pod 300: izključijo se Jesenice, Murska Sobota in Slovenj Gradec,
  • peta, število zasedenih postelj, pade pod 100: kot covid ostaneta še oba UKC-ja in Golnik.
  • Mora pa v vsakem urgentnem centru bolnišnic ostati covid ambulanta, za sprejem bolnikov, ki bi kazali covid simptome. Od 13. marca spet beležimo dvigovanje števila hospitaliziranih, kar je posledica sproščanja ukrepov in širjenja novih sevov.

Izvaja se merjenje količine virusa v odpadnih vodah na 7 čistilnih napravah, v DSO Medvode in OŠ v Dragomlju, je lokacije mest navedla Ravnikar. Trenutni trendi kažejo povečanje količine virusa v odpadnih vodah za lokacijo Maribora in Celja. Za območje Ljubljane NIB meri tudi delež različnih sevov, angleška različica je prisotna v 30 odstotkih vseh različic, osnovna verzija virusa predstavlja 60 odstotkov.

Vir: Ministrstvo za zdravje in Vlada RS

Uredništvo