V članku “Hišne preiskave v celjskem podjetju, ki naj bi se na Darsov razpis prijavilo s ponarejeno dokumentacijo”, objavljenem na celje.info lahko beremo, da so v sredo s Policijske uprave Celje sporočili, da so na območju policijskih postaj Celje in Žalec opravili hišni preiskavi zaradi suma storitve kaznivega dejanja preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti.

Kot poroča spletni portal Celje.info so v hišnih preiskavah zasegli več dokumentacije ter preiskujejo morebitne sume nepravilnosti pri prijavi na razpis. S Policijske uprave Celje podrobnejših podatkov niso posredovali, portal 24ur pa poroča, da naj bi šlo za celjsko podjetje Žonta d.o.o. .

Zgoraj omenjeno podjetje naj bi se po poročanju omenjenega portala na Darsov razpis za avtovleko tovornih vozil prijavilo s ponarejeno dokumentacijo, v kateri naj bi prijavilo celo karambolirana in pogorela vozila, s katerimi naj bi opravljalo ponujeni posel.  Dars je celjsko podjetje izbral na razpisu in naj bi v zvezi s tem prejel več pritožb, katere je predal policiji, le-ta preverja ali je res šlo za ponarejanje dokumentacije. Hišne preiskave naj bi policisti opravljali na sedežu v Trnovljah pri Celju in na Vranskem.

Kot je poročal portal 24ur naj bi neizbrani ponudniki podjetju Žonta očitali, da ne izpolnjuje pogojev razpisa, za katerega je bilo izbrano. Podjetju očitajo, da naj bi v razpisu prilagajal številke šasij in homologacije svojih vozil ter njihovih nadgradenj, prijavil pa naj bi tudi nevozne, poškodovane ter celo pogorele tovornjake. Žonta opravlja tudi dejavnost tehničnih pregledov in registracij vozil, naj bi tehnično pomanjkljiva vozila sam registriral ter z njimi uspel na Darsovem razpisu.

Tudi parkirišča, s katerimi je celjsko podjetje kandidiralo na razpisu naj ne bi ustrezala razpisu, saj nekatera zemljišča naj ne bi bila namenjena parkiranju.

Iz podjetja Žonta so sporočili, da so se v sredo res zgodile hišne preiskave vendar nepravilnosti niso bile odkrite. Tudi inšpekcija naj bi pred tem opravljala preglede, le-ta tudi ni ugotovila nepravilnosti pri registraciji vozil, kakor tudi ne pri zemljišču za parkirišče. Vsem deležnikom v preiskavi so v podjetju predlagali, da vsa svoja vozila pripeljejo v Ljubljano, kjer bi se jih bilo možno ogledati ter se prepričati s kakšnim voznim parkom, ki opravlja storitve za katere posel so pridobili preko Darsovega razpisa, razpolagajo.

So pa sporočili iz podjetja Dars, da pogodbe s podjetjem Žonta zaenkrat ne bodo prekinili. V kolikor bo policija odkrila kakršnekoli nepravilnosti, bodo ustrezno ukrepali. Obenem so poudarili, da celjsko podjetje zaenkrat izpolnjuje vse svoje pogodbene obveznosti.

V podjetju Žonta d.o.o. je zaposlenih 37 ljudi, lani je ustvarilo 2,8 milijona evrov celotnih prihodkov ter 100 tisoč evrov čistega dobička.

Članek “Hišne preiskave v celjskem podjetju, ki naj bi se na Darsov razpis prijavilo s ponarejeno dokumentacijo” je dosegljiv tukaj: https://www.celje.info/kronika/hisne-preiskave-v-celjskem-podjetju-ki-naj-bi-se-na-darsov-razpis-prijavilo-s-ponarejeno-dokumentacijo/