V celjski bolnišnici poostrila zaščitne ukrepe zaradi koronavirusa

Stanje vhodov po sprejetih ukrepih v Splošni bolnišnici Celje. (Foto: SB Celje)

V Splošni bolnišnici Celje so se zaradi pojava novega koronavirusa tudi v Sloveniji odločili za nekatere poostrene ukrepe. Tako so od danes naprej na vhodih, ki ostajajo odprti, vzpostavljen epidemiološki nadzor tistih, ki bodo vstopali v bolnišnico. Na vstopnih točkah bodo bolnike najprej izprašali po simptomih novega koronavirusa. Izkušnja prvega pacienta, pri katerem je bila dokazana okužba, je namreč pokazala, da je pacient v zdravstveno ustanovo najprej prišel zaradi drugih zdravstvenih težav.

Osebje bo na vstopnih točkah tudi zavračalo obiskovalce. Večina vhodov, ki bodo ostali odprti bo odprta do 15.30 ure, z izjemo vhoda št. 6, ki bo odprt do 21. ure. 24 ur dnevno pa bo odprt le vhod št. 20, to je vhod v Urgentni center Celje.

Odločili so se tudi za določene ukrepe s katerimi bodo poskušali zmanjšati število obiskovalcev bolnišnice. Tako so ukinili osebno naročanje na zdravniško obravnavo, ki jo lahko izvedete po telefonu, preko e-naslova [email protected] oz. spletne strani eZdravje-zVem. V bolnišnici so ukininili podajo osebnih informacij o pacientih na bolnišničnih oddelkih. Informiranje svojcev, ki so jih pacienti za to pooblastili, bo potekalo do preklica po telefonu. V primeru kritičnega zdravstvenega stanja pacientov bodo  obiske svojcem dovolili izključno ob predhodni pisni odobritvi zdravnika,

Do preklica so v bolnišnici od današnjega dne naprej ukinili izobraževalne procese vseh strokovnih profilov, odpovedali obiske vseh poslovnih partnerjev ter prepovedali uporabo samopostrežne restavracije za vse zunanje uporabnike.

“Enotna točka sprejema v kateri potekajo odvzemi kužnini pacientom s sumom na okužbo z novim koronavirusom do nadaljnjega deluje v izolacijski ambulanti urgentnega centra. Takoj po dostavi kontejnerjev pa jo bomo vzpostavili v treh kontejnerjih pred urgentnim centrom. Vse paciente s sumom na okužbo prosimo, da se pred prihodom najavijo na telefonsko številko 03. 423 30 79. Poleg tega vse pozivamo, da spoštujejo izdana navodila, saj z njihovim upoštevanjem zaščitijo sebe in druge”, so v izjavi za javnost še navedli v Splošni bolnišnici Celje.