V Celju odkrili spominsko ploščo v spomin na 30-letnico plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije

Foto: MOC

Celje, 24. december 2020 – Tudi Mestna občina Celje se je včeraj spomnila 30-letnice plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Pri vhodu v Narodni dom sta župan občine Bojan Šrot in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman odkrila spominsko ploščo z rezultati glasovanja prebivalcev takratne Občine Celje. Pobudo za spominsko ploščo s katero so počastili in se bo ohranil zgodovinski spomin na prelomni dogodek, ki nam je odprl pot do samostojne, neodvisne in mednarodno priznane države, je dala Komisija za umestitev spominskih obeležij na območju Mestne občine Celje.

»Pot do osamosvojitve in priznanja Slovenije je bila dolga in težka. Ko smo se na plebiscitu odločali o naši prihodnosti, smo bili Slovenci enotni kot še nikoli prej. Lahko smo ponosni in veseli, da živimo v lepi in varni državi, da lahko ustvarjamo pogoje za dostojanstveno in kvalitetno življenje vseh državljanov, da uresničujemo svoje sanje. Želim si, da bi nas vrednote, kot so mir, svoboda, pravičnost in solidarnost kot narod tesno povezovale tudi v prihodnje. Če bomo povezani in enotni, če bomo tako kot pred tremi desetletji imeli isti cilj, bomo premagali tudi težave, ki jih je pri nas in povsod drugod po svetu povzročila epidemija«, je ob odkritju spominske plošče dejal župan Bojan Šrot.

Pooblaščenec župana in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman je dodal: »Veseli me, da smo danes v Celju postavili spominsko ploščo enotnosti slovenskega naroda, ko so se prebivalci občine Celje s 94,79 % odločili za življenje v samostojni Sloveniji. Takšna spominska plošča je prva v Sloveniji, verjetno pa ne bo zadnja. S časovno oddaljenostjo dogodka dobiva takratna enotnost Slovenk in Slovencev že skorajda epske dimenzije. Iz zgodovine se lahko naučimo, da smo najmočnejši takrat, ko smo enotni. To pa je tudi sporočilo spominske plošče, ki smo jo danes odkrili v Narodnem domu, simbolu slovenstva v Celju.«

Na celjski občini so še povedali, da gre za prvi dogodek v počastitev 30. obletnice samostojne Slovenije, ki jo bomo praznovali prihodnje leto.

M.I.