V Celju poteka pospešena sanacija škode po poplavah, jutri se začne ocenjevanje škode na javni infrastrukturi

Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay.com

Za Celje so za popoldan napovedane nevihte, tako da vse prebivalke in prebivalce na Mestni občini Celje prosijo, da spremljajo napovedi. Sicer v Celju danes pospešeno poteka sanacija škode po poplavah, zlasti na področju Medloga, Špice, Zagrada in v mestnem parku.  

V roku nekaj ur bodo odprti cesta med Skalno kletjo in Zagradom ter peš most pri sotočju Voglajne in Savinje. Zaprti ostajajo Polulski most, splavarski most, levška brv in mestni park z drsališčem ter tenis igrišči. Povezava z Laškim naj bi bila vzpostavljena predvidoma danes do večera. Še vedno velja ukrep prekuhavanja vode v Mestni občini Celje in občinah Vojnik in Štore. Rezultate analiz vode bodo prejeli predvidoma v torek. Vse prebivalke in prebivalce prosijo, da spremljajo objave na spletni strani VO-KA, MOC in socialnih omrežjih MOC.

Pomoč gasilcem in javnim podjetjem nudijo tudi številne prostovoljke in prostovoljci, za kar se jim iskreno zahvaljujejo. Še naprej potekajo terenski ogledi. Veliko ekip služb zaščite in reševanja je že bilo napotenih v preostale prizadete dele v regiji. Za klice občank in občanov ostaja aktivna urgentna telefonska številka 03 428 09 00, pa tudi e-naslov [email protected], kamor se lahko javijo tudi vsi tisti, ki bi želeli pomagati pri sanaciji škode.

Jutri se bo začelo tudi ocenjevanje škode na javni infrastrukturi. Za prijavo škode na zasebnem premoženju čakajo na navodila države – vse napotke bodo objavili takoj, ko jih prejmejo.

Vsi občanke in občane, ki želijo donirati finančna sredstva za pomoč v Savinjski regiji, lahko to storijo preko Društva Enostavno pomagam (https://www.enostavnopomagam.eu/projekti/zbiranje-financne-pomoci-za-zrtve-poplav-v-celju/).

Tiste, ki želijo donirati finančna sredstva za prizadeta območja po celi državi, pa lahko to storijo preko Rdečega križa Celje (https://celje.ozrk.si/sl/vodne-ujme-2023/) oziroma z SMS sporočilom UJMA5 oz. UJMA10 na številko 1919. Na Rdečem križu sprejemajo tudi vloge za pomoč vseh prizadetih v ujmah.

Vse, ki želijo donirati hrano z daljšim rokom uporabe, odeje, ustekleničeno vodo, plenice, adaptirano mleko, lahko to storijo na zbirnem mestu na Poklicni gasilski enoti Celje (Dečkova cesta 36, Celje). Iskrena hvala vsem za pomoč!

Na Mestni občini Celje prosijo še, da še naprej spremljate aktualne informacije in pazite nase.

Mestna občina Celje