V Celju pričeli s projektom “Celje se pelje trajnostno v šolo (in službo)”

Foto: MOC

Mestna občina Celje (MOC) in Zavod Vozim nadaljujeta projekt Celje se pelje, ki je namenjen promociji trajnostne mobilnosti v mestu. Projekt, ki se je začel v minulem letu, v novi kampanji nosi naziv Celje se pelje trajnostno v šolo (in službo). Novo poglavje projekta, ki ga je včeraj v središču Celja na Zvezdi pospremil otvoritveni dogodek, t.i. kolesarska malica s »smuti bajkom«(Smoothie Bike), bo trajalo vse do 10. junija. Sodelujejo vse celjske osnovne šole, ki se zavedajo pomena aktivnega prihoda učencev v šolo. Namen štiritedenskega projekta, ki so ga za MOC zasnovali v Zavodu Vozim,  je med otroci in mladostniki spodbujati  trajnostni prihod v šolo – peš, s kolesom, skirojem, rolerji ali rolko, kjer pa ni urejenih varnih poti tudi s šolskim avtobusom.

Ravnatelji vseh osnovnih šol v Celju so z odobravanjem podprli projekt aktivnega prihoda v šolo, saj se zavedajo, da se z jutranjo aktivnostjo otroci dodobra razgibajo, nadihajo svežega zraka, se družijo s prijatelji, spoznavajo sosesko in predvsem krepijo občutek samostojnosti ter odgovornosti. To pa jim omogoča tudi kakovostno pripravo na pouk in delo v šoli.

Na včerajšnji uvodni kolesarski malici s »smuti bajkom« v celjskem mestnem središču so si obiskovalci lahko z vrtenjem pedal sami pripravili okusen smuti. Pedala je prvi zavrtel župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ki podpira tovrstne aktivnosti, saj poleg spodbujanja gibanja med mladimi pozitivno vplivajo tudi na čistejši zrak v mestu. Županu so se pridružili Miran Gaberšek, ki na Mestni občini Celje vodi projekte trajnostne mobilnosti, Tone Tiselj, letošnji ambasador kolesarske dirke Po Sloveniji v Celju in predstavniki Kolesarskega kluba knežjega mesta Celje.

Dogajanja v mestnem središču so bili najbolj veseli učenci in mimoidoči, ki so si z vrtenjem pedal lahko sami pripravili okusen smuti in preizkusili zdrave prigrizke. Na dogodku je sodeloval tudi Center za krepitev zdravja Celje, njuni predstavnici sta udeležencem predstavili pomen gibanja in uravnotežene prehrane.

V središču Celja so bila na ogled tudi starodobna kolesa Zbirke starin Blažiš iz obdobja 1900-1930. Obiskovalci so si lahko ogledali gasilsko, vojaško in dirkalno kolo ter spremljali kolesarjenje na kolesu izpred več kot 150 let.

Projekt Celje se pelje s kolesom v šolo (in službo) bo ob učencih osnovnih spodbujal tudi dijake srednjih šol in zaposlene v celjskih podjetjih. Številne raziskave namreč potrjujejo, da vsakodnevni aktivni prihod v službo (in šolo) pozitivno vpliva na počutje in zdravje ljudi ter pripravljenost za delo. Hkrati zmanjšuje delež bolniških odsotnosti v službah zaradi redne dnevne aktivnosti zaposlenih.

V Celju je bilo na področju trajnostne mobilnosti že marsikaj postorjenega. Mestna občina Celje gradi in ureja nove kolesarske povezave, vzpostavila je sistem javne izposoje koles KolesCE, ki se stalno širi. Trenutno šteje že 35 postaj in 221 koles, od tega je večina električnih. Prebivalcem Celje in okolice je na voljo tudi javni potniški promet Celebus, zato je vedno manj razlogov, da bi se v mesto odpravili z avtom.

Avtor MOC