V Celju se življenje počasi vrača v stare tirnice, pobude po pomoči še vedno ostajajo

Foto: Zajem zaslona Facebook

Iz Mestne občine Celje sporočajo, da se v Celju življenje počasi vrača v stare tirnice. Prva sanacijska dela so zaključena, plazovi so pod nadzorom, večina cest je odprtih, veliko tudi poškodovanih. Splavarska in levška brv sta zaprti, prav tako mestni park. Občanke in občane prosijo, da upoštevajo cestno-prometno signalizacijo. Še vedno velja previdnost pri obiskih gozdov in Šmartinskega jezera. Nadaljuje se tudi ocenjevanje škode. Čakajo na navodila države, tako da bodo informacije in navodila za fizične in pravne osebe pripravili takoj, ko bo to mogoče.

Doslej se je k vabilo k pomoči odzvalo več kot 460 Celjank in Celjanov, ki bodo v ponedeljek pomagalo prizadetim in s tem dokazujejo, kako veliko srce ima knežje mesto. Odhod prostovoljcev bo 14. 8. ob 8.00 izpred dvorane Zlatorog. Tam bomo ob 7.30 sprejeli tudi prostovoljne gasilce iz Varaždina, ki pripeljejo donacije v obliki opreme in bodo cel dan pomagali v Nazarjah.

MOC v sodelovanju z Vrtcem Zarja in I. osnovno šolo Celje organizira tudi nujno brezplačno varstvo za otroke staršev, ki pomagajo pri odstranjevanju posledic škode v občinah naše regije. V ponedeljek bo organizirano varstvo samo za predšolske otroke, in sicer v Vrtcu Zarja – enota Živ žav (Zagajškova ulica 8, Celje) od 7.00 do 15.00. Pogoj za sprejem otroka v varstvo je, da je zdrav. Prijave oddajte na naslov [email protected] ali kličite na mobitel 040 761 166.

Še naprej velja poziv, da se Celjanke in Celjani tudi vnaprej vključujemo v pomoč prizadetim v regiji in državi preko spletne aplikacije https://poplave2023.urszr.si/ Uprave RS za zaščito in reševanje. Vse občanke in občane, ki želijo donirati finančna sredstva za pomoč v Savinjski regiji, lahko to storijo preko Društva Enostavno pomagam (https://www.enostavnopomagam.eu/…/zbiranje-financne…/). Tisti, ki želijo donirati finančna sredstva za prizadeta območja po celi državi, pa lahko to storijo preko Rdečega križa in Karitasa oziroma s kratkimi SMS sporočili UJMA5, UJMA10, KARITAS5 ali KARITAS10 na številko 1919. Humanitarne organizacije sprejemajo tudi vloge za pomoč vseh prizadetih v ujmah.

Vir: MOC