V Celju so gostili mlade iz Gaziantepa

Foto: Mestna občina Celje

Minuli torek je v Celje prispela skupina mladih iz Gaziantepa, turškega mesta, ki ga je močno prizadel potres, in s katerim je Celje pobrateno od leta 2014. Na Mestni občini Celje so bili veseli, da so imeli priložnost gostiti skupino iz Turčije, saj so jim tako lahko vsaj nekoliko olajšali stisko in so jim namenili nekaj lepih dni. 

Minuli torek so mladi, ki jih spremljajo trije učitelji in sodelavec tamkajšnje občine, dan začeli na Celjski koči, kjer so jih peljali na nočni pohod z baklami. Minulo sredo so si ogledali Stari grad Celje, staro mestno jedro, Tropsko hišo, Celjski mladinski center pa jim je pripravil lov na legende.

Minuli četrtek jih je na Mestni občini Celje sprejel župan Matija Kovač, ki jim je izrekel iskreno dobrodošlico in še osebno izrazil sočutje ob stiski, ki jo doživljajo, ter jim predal tudi darilo za županjo Fatmo Sahin. Profesorju Fikretu Kayi, ki je v Celje pospremil že peto skupino mladih, je podelil zahvalo za krepitev vezi med mladimi iz Celja in Gaziantepa ter mu v spomin ob upokojitvi izročil celjskega viteza.

Gostje so županu med drugim podarili personaliziran dres svojega nogometnega kluba in ga povabili na uradni obisk v Gaziantep z željo, da bi bil prav to njegov prvi uradni obisk v tujini.

Dan so prijatelji iz Turčije nadaljevali na Srednji šoli za gostinstvo in turizem, kjer so jim predstavili delo v učni kuhinji in razkazali šolo. Ogledali so si Tehnopark Celje in se sprehodili po mestu. Minuli petek so obiskali Kmetijo Podpečan in se udeležili kegljanja v Golovcu. Soboto so preživeli na drsališču in so obiskali nakupovalno središče, nedelja pa je bila namenjena zunanjim aktivnostim na Celjski koči, včeraj pa so si  pred odhodom domov ogledali še Ljubljano.

Na Mestni občini Celje so veseli in ponosni, da kljub veliki razdalji med mestoma, prijateljstvo med Celjem in Gaziantepom živi. Lani je bila v Turčiji skupina celjskih skavtov, minuli četrtek se je srečanju z županom pridružil njihov vodja David Horvat. Lepo je videti, kako globoke sledi pustijo izmenjave med mladimi, so zapisali v sporočilu za javnost na Mestni občini Celje.

Turškim prijateljem želijo veliko moči in poguma ob okrevanju po naravni katastrofi.

 

Mestna občina Celje