V Celju zagotavljajo tople obroke za učence in varstvo otrok medicinskega osebja

Fotografija je simbolična.Foto: Pixabay.com

Celje, 11. november 2020 – Mestna občina Celje je v sodelovanju s celjskimi osnovnimi šolami poskrbela, da imajo učenci tudi v času šolanja na daljavo zagotovljen topli obrok. Občina je poskrbela tudi za varstvo otrok medicinskega osebja Splošne bolnišnice Celje in Zdravstvenega doma Celje.

V Splošni bolnišnici Celje in Zdravstvenem domu Celje se zaradi širjenja novega koronavirusa spopadajo z veliko kadrovsko stisko. V želji, da bi lahko medicinsko osebje v teh težkih časih opravljalo svoje delo, je celjska občina poskrbela za varstvo njihovih otrok. Otroke, ki so učenci od 1. do 5. razreda osnovne šole, od danes dalje varujejo prostovoljci v Celjskem mladinskem centru. Prostovoljci med drugim otrokom nudijo učno pomoč in s tem njihove starše zelo razbremenijo. Varstvo je organizirano od 7. ure do 15.30, za tople obroke in malico pa so poskrbeli v Splošnici bolnišnici Celje. Na celjski občini pričakujejo, da bo takšno varstvo dnevno porebovalo okoli 20 otrok.

Več kot 500 toplih obrokov za osnovnošolce

Celjska občina je v sodelovanju z vsemi celjskimi osnovnimi šolami poskrbela za učence, ki se izobražujejo na daljavo in so izrazili potrebo po zagotovitvi toplih obrokov v tem času. Pomoči so deležni učenci, ki so do sedaj že imeli zagotovljeno subvencionirano prehrano v šoli, kakor tudi za vsi ostali, ki takšno pomoč potrebujejo sedaj. Celjski učenci, ki obiskujejo osnovne šole v drugih občinah in so imeli doslej subvencionirano prehrano, imajo brezplačni topli obrok zagotovljen na tisti celjski osnovni šoli, ki pripada njihovemu šolskemu okolišu.

“Vsaka šola pripravlja tople obroke v svoji kuhinji. Obroke v posebnih embalažah in vrečkah izročijo učencem ali pa njihovim staršem oziroma zakonitim zastopnikom. Vsaka šola je v skladu z navodili NIJZ sama določila mesto prevzema toplega obroka. V ponedeljek so celjske osnovne šole pripravile in razdelile več kot 500 toplih obrokov, od kateri je bilo več kot 400 brezplačnih. Število prijav na brezplačne in plačljive tople obroke narašča iz dneva v dan”, so v izjavi za javnost zapisali na Mestni občini Celje.

Ker nekateri učenci oziroma njihovi starši nimajo možnosti, da bi po topel obrok prišli na šolo, je občina organizirala tudi dostavo. Obroke z vrtčevskimi kombiji vozijo na v naprej dogovorjene lokacije v posameznih šolskih okoliših. Razvoz toplih obrokov opravljajo med 12. in 13. uro in v tem času razdelijo okoli 20 obrokov.

Kuhinja v Dijaškem domu Celje je pripravljena

Na Mestni občini Celje si v teh dneh prizadevajo, da bi vzpostavili podoben sistem zagotavljanja toplih obrokov za dijake, saj država ni postavila jasnih standardov in kriterijev kot pri osnovnošolcih, na podlagi katerih bi srednje šole lahko pripravile sezname dijakov, ki so upravičeni do brezplačnega toplega obroka, zato jim to povzroča sedaj malo več težav.

Na občini pričakujejo, da bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport še ta teden srednjim šolam posredovalo ustrezen dokument in da bodo tudi dijaki dobili tople obroke. Kuhinja v Dijaškem domu Celje, ki bo dijakom zagotavljala tople obroke, je namreč že pripravljena.

Kljub vsemu so poskrbeli za tiste dijake, katerih starši so vključeni v program javne kuhinje. Poleg staršev, ki so uporabniki javne kuhinje, so do enega toplega obroka na dan v javni kuhinji na I. OŠ Celje upravičeni tudi njihovi otroci. Starši teh otrok lahko pokličejo in sporočijo to informacijo na Center za socialno delo Celje, slednji pa nato posredujejo potrditev v javno kuhinjo, kjer lahko že isti dan, ali najkasneje naslednji dan, prevzamejo topel obrok.

M.I.