V Dečkovem naselju prva stanovanja v dveh blokih predana uporabnikom

Foto: Jan Grušovnik

V sredo sta Mestna občina Celje in družba Nepremičnine Celje odprla dva od šestih stanovanjskih objektov in garažno hišo. S tem so namenu predali 50 stanovanj, do konca projekta, ki je največji v zadnjih 20 letih v Mestni občini Celje pa bodo namenu predali še 92 stanovanj.

Gre za 16,8 milijona evrov vreden projekt, za katerega je MOC prejel 5,8 milijona evrov evropskih sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. MOC je v sklopu projekta financirala tudi 1,3 milijona evrov za komunalno ureditev.

Revitalizacijo Dečkovega naselja z izgradnjo soseske Dečkovo naselje 10 je Mestna občina Celje, kot enega od ključnih projektov navedla v izvedbenem načrtu Trajnostne urbane strategije Mestne občine Celje, ki je bil sprejet za obdobje 2015-2030. Marca 2017 je Mestna občina Celje prvič uradno napovedala gradnjo stanovanjske soseske. Avgusta 2019 se je začela izgradnja komunalnega dela infrastrukture, marca 2020 so položili temeljni kamen. Dobro leto po tem se danes veselijo odprtja dveh od šestih stanovanjskih objektov na novi Singenski ulici, ki je dobila ime po nemškem mestu Singen, s katerim je Celje pobrateno od leta 1990.

Bloka so s prerezom traku odprli podžupanja Breda Arnšek, direktor družbe Nepremičnine Celje Primož Brvar, direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije Črtomir Remec in direktor oddelka za finančne inštitucije in izvajanje sklada skladov SID banke Matjaž Stritih,

Prve ključe je prevzela Alenka Pesjak, ki bo v novem stanovanju živela s svojo družino.

Primož Brvar, direktor družbe Nepremičnine Celje: »Ponosen in vesel sem, da smo prišli do trenutka, ko bo mesto Celje in v njegovem imenu družba Nepremičnine Celje predala ključe stanovanj, ki bodo postala dom. Dom, ki ne bo nudil zgolj strehe nad glavo ampak tudi veselje, varnost, osebno dostojanstvo. Z izgradnjo prve etape stanovanjske soseske smo dokončali 50 od skupaj 142 stanovanj. Prehojena pot od faze priprav prostorskega načrta Dečkovo naselje DN 10 do danes ni bila ne kratka ne lahka. Ampak kjer je volja tam je moč. Novo zgrajena stanovanja  bodo zagotavljala trajnostno in kvalitetno bivalno okolje. Pri ureditvi okolice smo sledili ohranitvi zelenih površin, pri oskrbovanih stanovanjih prilagojenim  starejšim smo dodatno uredili skupen zunanji prostor. Kar se mi zdi ključno je to da bo med stanovalci, ki bodo v naslednjih dneh dobilo svoj dom največ 3 in 4 članskih družin, kar se bo ponovilo tudi po izgradnji ostalih 4 blokov v naslednjem letu.

Vir: MOC