Prva polnilna postaja na stisnjen zemeljski plin v Celju deluje od 28. januarja letošnjega leta. S postajo upravlja Energetika Celje iz katere sporočajo, da so do začetka aprila prodali že 13.800 kilogramov stisnjenega zemeljskega plina. Res je, da so večino prodali za potrebe mestnega potniškega prometa in to je 10.500 kilogramov, vendar so kljub vsemu ostali uporabniki vozil, ki jih poganja stisnjeni zemeljski plin, na polnilni postaji kupili 3.300 kilogramov plina.

Dobre rezultate prodaje pripisujejo tudi temu, da njihova polnilna postaja na Bežigrajski cesti deluje 24 ur na dan, vse dni v letu, saj obratuje samopostrežno. Uporabniki morajo trenutno za kilogram stisnjenega zemeljskega plina odšteti 0,98 evra.

Na Mestni občini Celje so vse bolj prepričani, da je bila postavitev polnilne postaje na zemeljski plin, ki je stala 795.093 evra brez DDV pametna odločitev. Kljub vsemu je to le eden od ukrepov s katerim želijo zmanjšati vplive na onesnaženost zraka z delci PM 10 in drugimi izpusti. Motorji, ki jih poganja stisnjen zemeljski plin v primerjavi z bencinskim v zrak izpustijo kar 25 odstotkov manj ogljikovega dioksida, do 75 odstotkov manj ogljikovega monoksida ter do 60 odstotkov manj ogljikovodikov.

Poleg vsega naštetega ima stisnjeni zemeljski plin večjo energijsko vrednost od bencina ali plinskega olja. Tako ima en kilogram stisnjenega zemeljskega plina podobno energijsko vrednost kot 1,5 litra bencina oziroma 1,3 litra dizla.

Vir: spletna stran Energetike Celje