V Državnem zboru Republike Slovenije na seji Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti včeraj razprava o Rogu šest ur

Foto: MOL

Včeraj je v Državnem zboru Republike Slovenije šest ur trajala razprava na Komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti, kateri predseduje Nataša Sukič iz Levice. Na eno samo temo, ROG.  Člani komisije so razpravljali o domnevnih prekoračitvah policijskih pooblastil, pri tem pa je šlo, kot je izjavil član SMC Dušan Verbič za še eno v vrsti mnogih promocij stranke Levica.

Na sejo je bil vabljen tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki se je seje udeležil, menil je, da je prekomerna uporaba sile velika netočnost, saj policija v prostore Roga sploh ni vstopila, ampak je stala za obzidjem.

Ponovno lahko izrazim zgolj poklon za izrečeno. Morda pa se bo družba sčasoma vendarle, kljub različnim političnim prepričanjem, normalizirala in poenotila vsaj v obsodbi ekstremizma in priznavanju tudi česa dobrega, kar je sicer politični nasprotnik naredil za skupno dobro.👍 pic.twitter.com/1c3On7xlVm

— Domen Gorensek (@Domen_G) February 3, 2021

 

 

Ob zahtevi za sklic seje je Sukičeva predlagala tri sklepe. Le o tretjem sklepu so glasovali poslanci, in sicer da komisija poziva ministrstvo za notranje zadeve naj pripravi poročilo o uporabi fizične sile, vključno s solzivcem, gumijevkami, vklepanjem in pridržanji. O prvem, seznanitvenem sklepu niso glasovali, drugi sklep pa je Sukičeva sama umaknila. S tem drugim sklepom bi za poročilo prosili tudi Mestno občino Ljubljana, ki bi morala odgovoriti zakaj postopka izseljevanja ni izvedla ob prisotnosti sodnega izvršitelja. Na seji predstavnikov MOL ni bilo.

V razpravi je poslanka Maša Kociper (SAB), ki je tudi svetnica v ljubljanskem mestnem svetu, spomnila, da MOL že od županovanja Vike Potočnik želi priti do svojih prostorov na območju Rog. Po njenih besedah je območje zanemarjeno ter je sanitarna in gradbena grožnja.

Vir: e-maribor