V Klubu neodvisnih županov že vre – župani Prebilič, Diaci in Sajovic, navijajo za Roberta Goloba, večina županov temu nasprotuje

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

Pred nekaj dnevi je v Šentjurju potekal sestanek Kluba neodvisnih županov, na katerem se je zbralo 57 slovenskih županov, ki so izrazili željo po sodelovanju. Klub vodi župan Hrastnika Marko Funkl, ki je prepričan, da si neodvisni župani in županje želijo postati največja tovrstna skupina s skupnim ciljem – trajnosti, skupni in enakopraven razvoj občin ne glede na velikost in regijo.

Kljub vsemu nekateri župani znotraj kluba vseeno ne skrivajo, da si želijo vstopa v politiko, pri tem pa podporo namenjajo gibanju okoli Roberta Goloba. Kot poroča Nova24TV se za takšno sodelovanje zavzemajo kočevski župan Vladimir Prebilič, šentjurski župan mag. Marko Diaci in tržiški župan Borut Sajovic. Vsi ostali župani naj bi takšni ideji nasprotovali. Zaradi tega naj bi kočevski župan že razmišljal o ponovitvi sestanka Kluba nepovezanih županov.

“Vsak župan se bo odločil, na katerih volitvah bo nastopil. Zase lahko povem, da bom zagotovo aktivno vključen v prihajajoče volitve in s tem nimam v mislih samo županskih v novembru. Danes smo sicer sprejeli sklep, da skupaj pripravimo programska izhodišča, za katera bi želeli, da jih posvoji prihodnja vlada in jih uvrsti tudi v koalicijsko pogodbo,” je svoje aktivno sodelovanje v prihajajočih volitvah jasno izrazil Prebilič.

V nadaljevanju objavljamo današnji odziv Kluba neodvisnih županov.

Spoštovani,

Klub neodvisnih županj in županov, ki smo ga županje in župani v ponedeljek, 10. januarja 2022, ustanovili v Šentjurju, je od predlaganih 15 sprejel vseh 15 sklepov soglasno, brez glasu proti. Zadnja sklepa prilagamo tej izjavi za javnost. Vse ostale interpretacije, zapisi v nekaterih medijih ter na družbenih omrežjih, kažejo na željo po škodovanju in diskreditaciji Kluba. Dogovor med županjami in župani je, da se o političnem povezovanju in o oblikah vključevanj v različne prihajajoče volitve županj in županov pogovorimo na ločenih sestankih do prihodnjega srečanja Kluba, ki bo v drugi polovici meseca februarja. Klub županj in županov je zaenkrat enoten v svojih sklepih, še več, po sami ustanovitvi so interes po pridružitvi izkazali še nekateri nepovezani župani in županje.

Sklep 14: Klub neodvisnih županov se bo aktivno vključil v prihajajoče, državnozborske, predsedniške, lokalne in evropske volitve.

Sklep 15: Do prihodnjega srečanja Kluba neodvisnih županj in županov se preko spletnega sestanka sestane delovna skupina županj in županov, ki pripravi podrobna izhodišča za politično povezovanje županj in županov.

Za morebitna vprašanja in dodatne informacije smo na voljo.

Lep vikend in vse dobro,

za Klub neodvisnih županj in županov

Marko Funkl

Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Vir: Nova24TV