V kolikor bodo poslanci še pred koncem mandata sprejeli Zakon o stanovanjski jamstveni shemi, bodo tako rešili stanovanjsko problematiko mladih!

Foto: Twitter (Jure Ferjan)

Poslanci so na Odboru za finance z 10 glasovi ZA in dvema glasovoma PROTI podprli Predlog Zakona o stanovanjski jamstveni shemi za mlade. Poslanci bodo 6. aprila tako na 99. izredni seji obravnavali omenjeni predlog zakona, ki bi omogočil lažji dostop do kredita in s tem stanovanja mlajših od 38 let.

Poslanec SDS Jure Ferjan je na Twitterju ob sprejemu predloga zakona na odboru zapisal: Predlog Zakona o stanovanjski jamstveni shemi za mlade (ZSJSM) je na 72. nujni seji Odbora za finance dobil visoko podporo (10 ZA, 2 PROTI).” Poslanec je še dodal, da bodo poslanci na izredni seji obravnavali predlog zakona 6. aprila 2022.

Proti rešitvi stanovanjske problematike mladih sta bila na odboru Robert Polnar (nekoč DeSUS) in Primož Sitar (Levica), pet poslancev pa se je vzdržalo pri glasovanju. Predlog zakona je že meseca marca dobil podporo poslancev SDS, NSi, Konkretno, SNS, poslancev narodnih manjšin in Mateje Udovč, ki je iz SMC prestopila v Našo deželo.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je v razpravi poudaril: “Z Zakonom o stanovanjski jamstveni shemi skušamo reševati, da bodo mladi lažje najeli kredit za prvo reševanje stanovanjske problematike. Država tukaj nastopi kot nekdo, ki izda poroštvo. Od besed kako pomagati mladim, prihajamo k dejanjem.”

Lisec je še povedal, da lahko danes ljudje od poslancev, ki so bili nadkoalicijska stranka poslušajo o tem, da bi bilo potrebno zgraditi 30 tisoč najemnih stanovanj. Hkrati jih je spomnil, da so v njihovem času zgradili 3 tisoč stanovanj, kar je 10 krat manj kot govorijo.

Velik doprinos k zakonu so imeli tudi v podmladku Slovenske demokratske stranke in 8. marca je v imenu SDM Dominik Štrakl kot predsednik povedal: Predlog zakona o stanovanjski jamstveni shemi bo mladim pomagal pri tem, da bodo lažje prišli do kredita in do lastnega stanovanja. Stanovanjska jamstvena shema naslavlja predvsem mlajšo populacijo staro do 38 let. Opredeljuje pa dve vrsti kreditojemalcev, to so zaposleni za določen ali nedoločen čas, katerih kreditna sposobnost je praviloma nizka. Ta kategorija mora izpolnjevati določen dohodkovni pogoj. Druga kategorija so mlade družine, ki imajo enega ali več otrok in vsaj eden od otrok še ni šoloobvezen.”

Vir: Nova24TV in Twitter