Tina Trstenjak je osvojila svoj tretji naslov evropske prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov, uspeh je dopolnila Andreja Leški z bronasto kolajno v tej isti kategoriji.

Drugi dan članskega evropskega prvenstva v Lizboni je zadonela slovenska himna v čast Tini Trstenjak, ki je osvojila naslov evropske prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov. To je njen že tretji naslov, prvega si je priborila leta 2016 v Kazan, drugega pa leta 2017 v Varšavi. Z uvrstitvijo kariere na evropskih prvenstvih je Andreja Leški dodala bronasto kolajno v svojo zbirko in tako priborila že tretjo slovensko kolajno v Lizboni. Sedmo mesto v kategoriji do 70 kilogramov osvojila Anka Pogačnik.

Tina Trstenjak je svoje nastope na evropskem prvenstvu otvorila z zmago nad Madžarko Varga. V tretji minuti si je z metom za wazari priborila točko prednosti in jo nekaj sekund pred iztekom rednega dela nadgradila s končnim prijemom v parterju v drugi wazari in ippon. V četrtfinalu je Tina premagala  Ozdoba-Blach po tem, ko so Poljakinji prisodili tri kazni in si tako zagotovila četrto zmago v medsebojnih dvobojih. Nastop v finalu kategorije do 63 kilogramov si je priborila že s četrto zmago nad Nizozemko Vermeer, ko so tej prisodili tri kazni zaradi pasivnosti. Za zlato se je  pomerila proti Rusinji Davydovi. V tretji minuti dvoboja je Tina povedla z metom za wazari in uspela točko prednosti zadržati do konca dvoboja. Tina Trstenjak je tako osvojila naslov evropske prvakinje, ki je njen tretji naslov. Prvi naslov je osvojila na evropskem prvenstvu v Kazanu leta 2016, drugega pa v Varšavi leta 2017.

Evropska prvakinja kategorije do 63 kilogramov Tina Trstenjak je svoje občutke ob tretjem naslovu evropske prvakinje strnila takole: “Če bi bili priča slovenskemu finalu tukaj, bi bilo zelo dobro. Žal temu nismo bili priča. Midve z Andrejo sva že v Tel Avivu v finalu pokazali lep judo, kjer sva bile prvič v finalu na Grand Slamu dve Slovenki.

Danes sem se počutila odlično, tako fizično kot tudi mentalno in že od prve borbe sem se dobro borila. Glede na to, da je po navadi moja prva borba precej slaba, je bila danes kar dobra in potem se je vse samo še stopnjevalo.

Z Davydovo se dobro poznava, sva stari znanki s tatamijev. Pričakovala sem, kako se bo borila, presenetila me je s tem, da je bila danes precej močna in bolj neugodna kot po navadi.

Dosegla sem nov mejnik v slovenskem judu, ker sem prva, ki je osvojila tri naslove evropske prvakinje. Pred tem tekmovanjem sem prišla sem bolj kot ne zato, da sem imela tekmo in se nisem obremenjevala z rezultatom, ampak je ta na koncu prišel sam.”

Andreja Leški se je v izločilnih dvobojih kategorije do 63 kilogramov pomerila s Srbkinjo Obradovic in jo v drugi minuti podaljška premagala z metom za wazari. V četrtfinalni borbi z Italijanko Centracchio si je Andreja v parterju s končnim prijemom priborila zmago z ipponom. Skozi celoten polfinalni dvoboj z Rusinjo Davydovo je Andreja vodila po prejetih kaznih, nato pa je Rusinja v zadnjih sekundah rednega dela povedla z wazarijem in Andrejo poslala v borbo za bron. V borbi za bronasto kolajno je Andreji nasproti na tatamiju stala Poljakinja Ozdoba-Blach, s katero se je do včeraj pomerila že trikrat in jo vedno premagala. S protinapadom si je v zadnji minuti rednega dela Andreja priborila ippon in bronasto kolajno. S tem je nadgradila 5. mesto iz lanskega evropskega prvenstva v Pragi. Včerajšnje tretje mesto je najboljša Andrejina uvrstitev na članskih evropskih prvenstvih.

Ob najboljši uvrstitvi kariere na evropskih članskih prvenstvih je Andreja svoje misli strnila takole: “Kot prvi dve nosilki bi se s Tino lahko srečali v finalu, to bi bilo res fenomenalno in napisali bi še eno zgodovinsko zgodbo. Do tega žal ni prišlo, v polfinalu sem naredila napako, ki me je stala finala. Na srečo sem se potem izkazala v borbi za tretje mesto in končno posegla po kolajni na članskih evropskih prvenstvih, ki sem si jo že tako dolgo želela.  

To evropsko prvenstvo je moj vrhunec sezone, trenirala sem za to tekmovanje in uspelo mi je izboljšati svoj rezultat kariere na evropskih prvenstvih in poseči po kolajni, ki sem si jo želela.

Namen se imam udeležiti še Grand Slama v Kazanu in svetovnega prvenstva v Budimpešti.”

Anki Pogačnik je v drugem krogu izločilnih dvobojev kategorije do 70 kilogramov nasproti stala Avstrijka Polleres, s katero se že dobro poznata. V medsebojnih dvobojih je do sedaj Anka zmagala trikrat, Polleresova pa dvakrat. Že tretjič zapored je slavila Anka Pogačnik, tokrat so Avstrijki prisodili tri kazni. Četrtfinalni dvoboj se je zaključil v nekaj sekundah, ko si je Nizozemka Van Dijke najprej z metom priborila prednost wazarija, nato pa nadaljevala s končnim prijemom v parterju in si tako z drugo točko wazarija priborila ippon. Anka se je uvrstila v repešaž kategorije do 70 kilogramov, kjer se je pomerila z Rusinjo Taimazovo. V zadnji minuti rednega dela dvoboja je Rusinja povedla z metom za wazari in prednost zadržala do izteka časa. Anka Pogačnik je tako zasedla sedmo mesto v kategoriji do 70 kilogramov in izenačila svojo najboljšo uvrstitev na evropskih članskih prvenstvih, ki jo je dosegla na lanskem evropskem prvenstvu v Pragi.

Po včerajšnjem tekmovalnem dnevu je povedala tole: “Dan se je začel dobro, počutila sem se dobro. Z Avstrijko se dobro poznava, na žalost sva se na zadnjih štirih skupnih borbah vedno srečali v prvem krogu in hvala Bogu sem uspela vse dobiti jaz. Kar mi daje še nov zagon, saj je očitno moj judo zelo neugoden za njo. To, da premagam sedmo na svetovni lestvici, je zame dober rezultat.  Kasneje me je premagala Nizozemka, ki me je čisto presenetila z izbiro drugačne taktike, kot sem jo pričakovala. Napadla me je z drugo roko in me je žal prehitela z vstopom, vrgla in držala v končnem prijemu, da se nisem mogla rešiti. Po mojem mnenju je to ena najboljših tekmovalk v moji kategoriji, zato si nimam kaj očitati. V repasažu pa sem imela Rusinjo, ki je sicer mlada, ampak zelo obetavna in žal se mi ni izšlo.

Moje upanje za udeležbo na olimpijskih igrah v Tokiu ostaja, grem še na vsa tekmovanja, ki so pred nami in upam, da si bom pridobila čim več kvalifikacijskih točk in bom korak bližje k izpolnitvi te želje.”

Alen Vučina je v svojem prvem nastopu na članski evropskih prvenstvih klonil proti Avstrijcu Borchashviliju v kategoriji do 81 kilogramov. Ta si je s končnim prijemom v parterju zagotovil zmago z ipponom.

Svoj prvi nastop na članskih evropskih prvenstvih je opisal takole: “Skozi ogrevanje zjutraj sem se počutil zelo dobro. Bila je sicer prisotna tista trema pred nastopom na prvem članskem evropskem prvenstvu. Mislim, da je to vseeno ena velika spodbuda za naprej.

Kar se tiče borbe, menim, da sem jo dobro začel, kakor sva se s trenerjem, mojim očetom dogovorila. Avstrijcu nisem pustil do prijema, ker vem, da je v kontaktu zelo neugoden. Vedel sem, da bo svojo priložnost iskal v parternih tehnikah. Na začetku sem pri nekaj akcijah naredil dobro obrambo, na koncu pa me je napaka stala zmage. Z Avstrijcem sem se že boril na mednarodnih pripravah, nikoli pa še na velikih tekmovanjih. Poznam ga, dobro vem, da je v zadnjem letu njegova forma zelo dobra, saj je osvojil zelo dobre rezultate in kar nekaj kolajn na Grand Slamih in podobnih tekmovanjih. Dal sem vse od sebe in mislim, da sem pokazal dobro borbo.
Konkurenca v kategoriji do 81 kilogramov je zelo močna, veliko je novincev, dosti pa je tudi takih, ki so zelo izkušeni in iščejo zdaj še zadnje kvalifikacijske točke za olimpijske igre v Tokiu. Zagotovo je njihova prednost, da znajo izkoristiti naše napake.”

Martin Hojak se je v drugem krogu izločilnih dvobojev kategorije do 73 kilogramov pomeril z domačinom Fernandom. Ta si je v drugi minuti rednega dela z metom priboril ippon in Martina izločil iz nadaljnjega tekmovanja.
Po uvodni borbi z domačinom je Martin povedal naslednje: “Borba proti domačinu je malo drugačna od drugih. Velikokrat se pojavljajo kakšne opazke, da so sodniki bolj prizanesljivi do domačinov, ampak v resnici so tudi obratni primeri. Težjega nasprotnika kot dobim, lažje se borim.

Kar se borbe tiče, sem razočaran nad njo. Pred tekmo sem se počutil res 100%. Dobro smo trenirali in bil sem tako kondicijsko kot tudi psihično zelo dobro pripravljen. Da pa se mi potem to zgodi na blazini, kar se mi je danes pa moram še ugotoviti, kje je problem.

Kar se tiče olimpijske norme za Tokio, sem še zmeraj blizu, en dober rezultat okrog tretjega mesta mi lahko prinese uvrstitev v olimpijsko kvoto. Poskusil bom še na teh zadnjih tekmah do olimpijskih iger narediti, kar bo mogoče, da pridobim čim več kvalifikacijskih točk.”

 

 

Vir: Judo zveza Slovenije

 

Uredništvo