Ljubljanski mestni svet je sprejel nov odlok, v katerem omejuje delovanje uličnih umetnikov. Z odlokom, ki bo predvidoma v veljavi od sredine oktobra, se uličnim umetnikom prepoveduje delovanje na javnih površinah za več kot dve uri na dan na istem mestu, dodane so pa še ostale omejitve s katerimi želijo onemogočiti preživetje umetnikom kot je harmonikaš Marko Hočevar, ki si kruh služi z igranjem harmonike na Prešernovem trgu. Kot poudarja mestna svetnica Ana Zagožen, ukrep ne bo preprečeval igranja “trubačem” z Balkana, saj se ti gibajo po mestu.

Marko je bil že v preteklosti tarča nasilnih protestnikov, medtem ko ga je eden izmed protestnikov, ki je umetnostni zgodovinar, boleče provociral s piščalko. Harmonikaši po celi Sloveniji so rekli stop norčevanju protestnikom iz slovenske glasbe, zato so se v bran Marku teden dni kasneje zbrali in igrali na Prešernovem trgu. “Mnogi me ne marajo tudi, ker jim odžiram prostor, predvsem tujci, ki za svoj nastop uporabljajo playback in zvočnike, ki niso dovoljeni,” je povedal za Nova24TV harmonikaš Marko Hočevar.

Tromostovje je znak slovenstva, slovenske kulture, kjer nad njim bdi tudi največji slovenski pisatelj France Prešeren“Po mojem mnenju bi moralo biti Tromostovje slovensko, s slovensko glasbo. Za prostor pa se moram vedno boriti,” je še povedal Marko. Običajno mu tako prostor odžirajo umetniki, ki so tudi tujci, a po njegovem mnenju niso avtentični, saj ne pojejo v živo in predvajajo svojo vnaprej posneto glasbo po zvočnikih, kar pa po njegovo ni pravi ulični nastop.

Avtorica Sara Kovač, več lahko preberete tukaj.