V Metliki naj bi bili okužbi z novim koronavirusom izpostavljeni tudi otroci

(Montaža: Demokracija)

Moja Dolenjska je poročala, da je v ZD Metlika delala tudi pediatrinja Radojka Ivoševič, ki je za omenjeni medij povedala, da je po odkriti okužbi delala naprej normalno po navodilih Zdravstvenega Doma in Inštituta za javno zdravje. Vendar po dodatnem povpraševanju na NIJZ niso dobili odgovora kako je bilo poskrbljeno za obravnavo otrok in kakšna navodila so dali Ivoševičevi.

Prav tako mediju ni uspelo s strani NIJZ pridobiti podatke ali sta v stik z otroki prišli medicinski sestri, ki sta bili pred tem v stiku z okuženim zdravnikom in kateri delujeta v sklopu programa promocije zdravljenja CKZ za otroke v vrtcu in šoli. So pa v vodstvu metliškega vrtca najprej zaposlenim in nato še staršem posredovali obvestilo, v katerem so navedli, da so bili »uradno obveščeni, da je bila gospa, ki pri nas opravlja ure individualnega dela z otroki, v stiku z novim virusom okuženo osebo«. Vendar v tem trenutku vseeno ne načrtujejo zaprtje vrtca.

Medij še poroča, da so partnerji vseh treh zaposlenih v ZD Metlika po neuradnih podatkih zaposleni na policiji. Zato so želeli izvedeti ali bodo na Policijski upravi Novo mesto uvedli kakšne posebne ukrepe. Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi, je za Mojo Dolenjsko poslala daljši odgovor, in sicer, da v »slovenski policiji že vse od pojava koronavirusa izvajajo številne aktivnosti, ki  se nanašajo  tako  na  preprečevanje  okužbe policistk in policistov …« Njihovi zaposleni pa so »zelo dobro seznanjeni s samozaščitnimi varnostnimi ukrepi in  potrebo po uporabi priporočenih zaščitnih sredstev, ki so jim na voljo. Na PU Novo mesto do včeraj, sobote, do 11. ure, niso bili obveščeni o okužbi katerega od zaposlenih, je še dodala Drenikova.

Omenjeni medij je želel izvedeti tudi zakaj je lahko oziroma je oboleli zdravnik kljub očitnim znakom okužbe še vedno opravljal delo, vendar se strokovna vodja ZD Metlika Tatjana Mišmaš na ta vprašanja ni odzvala. Prav tako ni pojasnila zakaj zaposlenemu, glede na dejstvo, da se je vrnil iz Italije ni poslala na dopust.

Za konec dodajmo. Novi koronavirus, za katerega ni zdravila, se pospešeno širi v vrh prvega kritičnega vala inkubacijske dobe epidemije. Odgovorni pa že tri tedne delajo napako za napako. Na opozorila zdravnikov, da je treba razmisliti tudi o zaprtju vrtcev, šol in univerz za nekaj tednov, da se vidi, kam in kako se bo vse skupaj razvilo, se ne zmenijo.

Pismo zaposlenim in staršem otrok v vrtcu Metlika. (Foto: mojadolenjska.si)

Avtor: J.M.

Vir: Moja Dolenjska