S pričetkom stavke bomo na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve objavili plače policistov po posameznih policijskih upravah in policijskih postajah. Tako se bo vsak lahko sam prepričal ali je stavka upravičena. Predvsem pa bo to lahko primerjal s plačami medicinskih sester, vojakov…” je napoved stavke Policijskega sindikata Slovenije komentiral minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Tudi predsednik vlade Janez janša meni, da je čas za stavko skrajno neprimeren in da smo sredi vojne z virusom.

 

Za 11. januar ob 7. uri je namreč Policijski sindikat napovedal začetek stavke. Vlada naj bi po mnenju sindikata neposredno kršila del sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev v zvezi z neodvisno primerjalno analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice. Temelj spora je neodvisna primerjalna analiza vrednotenja delovnih mest za zaposlene v javni upravi s posebnimi pooblastili, torej za uniformirane poklice, na podlagi katere bi, če bi to iz analize izhajalo, delovna mesta in nazive policistov uvrstili v višje plačne razrede.

Priznani slovenski pravnik Boštjan M. Zupančič je v zvezi s tem dejal, da so policisti državni uradniki in da so kot takšni privilegirani. Navedel je še, da v skladu z odločbo Evropskega sodišča za človekove pravice, nimajo pravice do stavke. Na napoved shoda pa se je še pred Zupančičem odzval predsednik vlade Janez Janša.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Policijski sindikat napovedal stavko v najbolj kritičnem obdobju epidemije! Minister Hojs napoveduje razkritje plač!