Mestna občina Celje je že leta 1990 sklenila partnersko pogodbo o sodelovanju z nemškim mestom Singen. Zaradi tega je ob letošnjem obisku dijakov in dveh profesorjev omenjenega mesta le-te v Narodnem domu sprejel župan Bojan Šrot.

Gimnazija Lava s svojim evropskim oddelkom v 2. letniku razpolaga tudi z dvema tednoma mednarodne izmenjave, ki jo organizirajo že štirinajst let zapored. Vsa ta leta je njihov partner pri izvedbi projekta šola Hohentwiel-Gewerbeschule (HGS) iz nemškega mesta Singen. V teh štirinajstih letih se je odvilo veliko izmenjav, tako, da si je lahko mesto Celje in Singen ogledalo 600 gostujočih dijakov. Na sprejemu dijakov in dveh profesorjev iz Singna, ki je potekal v ponedeljek, 24. 9. 2018 je vse prisotne nagovoril celjski župan Bojan Šrot, ki je v dobrodošlici najprej predstavil Celje, njegovo bogato zgodovino ter izrazil veliko zadovoljstvo nad sodelovanjem z mestom Singen. Mesti izredno dobro sodelujeta na področju kulture in humanitarne dejavnosti.

Samo mesto Celje je mladim prijazno mesto, saj pogosto gosti učence in dijake drugih držav, kajti le takšno sodelovanje mladim omogoča povezovanje ter spoznavanje drugih narodov in kultur. S tem pridobijo odprt pogled na svet. Mladim vrstnikom bodo dijaki Gimnazije Lava v nadaljevanju njihovega obiska v Celju predstavili še druge zanimive kraje v bližnji okolici, ogledali pa si bodo tudi Ljubljano in Piran. Spomladi bodo mladi dijaki iz Celja vrnili svoj obisk v Singnu.

 

M.I.