V nedeljo je bilo v skladu s podatki Vlade RS izvedenih 1742 testiranj na novi koronavirus. O tega je bilo pozitivnih 470 testov. Poleg tega je bilo hospitaliziranih 1292 oseb, na intenzivni negi pa se je nahajala 201 oseba. Iz bolnišnične oskrbe je bilo odpuščenih 29 ljudi, umrlo pa je 45 oseb. 

V nedeljo je bilo v Sloveniji opravljenih 1742 testov, od tega je bilo 470 pozitivnih. Hospitalizirani sta bili 1292 osebi, na intenzivni negi pa se je nahajala 201 oseba. Poleg tega je za posledicami covida-19 umrlo kar 45 ljudi. Vlada RS je ob tem še sporočila, da so zagotovljena nova oskrbna mesta za bolnike s covidom-19.

Iz Velike Britanije pa ob tem prihajajo vesti o razvitem cepivu proti covidu-19. Kot ob tem sporočajo, je njegova učinkovitost v povprečju 70-odstotna. Gre za cepivo, ki ga je razvilo podjetje AstraZeneca v sodelovanju s tamkajšnjo ugledno univerzo v Oxfordu. Ob tem so za javnost sporočili, da je bilo že omenjeno cepivo učinkovito v 90 odstotkih, ko je bilo uporabljeno v manjših odmerkih, v primeru večjih odmerkov, pa v 62 odstotkih.

Image

Kot so v podjetju ob tem ugotovili je njihovo cepivo zelo učinkovito za preprečevanje bolezni Covid-19. Nihče od udeležencev namreč ni razvil hujše oblike covida-19, še manj pa potreboval bolnišnično zdravljenje. Vmesni rezultati kliničnih preizkušanj v katerih je bilo udeleženih preko 20 tisoč oseb, kažejo na to, da je zgolj 131 oseb zbolelo za covidom-19. Vendar pa je cepivo zaenkrat manj učinkovito od podobnih cepiv podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderna. Cepiva slednjih podjetij so namreč v kliničnih preizkusih pokazala, da so učinkovita v več kot 90 odstotkih primerov. Vendar pa ima cepivo že omenjenega britanskega podjetja to prednost, da ga je lažje skladiščiti.

 

Predsednik vlade Janez Janša pa se je v soboto srečal z vodstvom Splošne bolnišnice Murska Sobota, kjer je z vodstvom spregovoril o naporih za obvladovanje koronavirusa v eni najbolj ogroženih regij. Spregovorili so tudi o uspehih, o katerih javnost ve premalo, pa tudi o potrebnih investicijah in medsebojni solidarnosti ekip, ki varujejo zdravje in rešujejo življenja.

Avto Domen Mezeg, članek je bil prvotno objavljen tukaj.