Nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev se je udeležilo malo več kot 889.000 volilnih upravičencev ali skoraj 52 % vseh, ki so imeli volilno pravico. Od tega je bilo po podatkih Državne volilne komisije je bilo veljavnih 879.068 glasovnic, neveljavnih glasovnic pa 10.074.

Podatki veljajo za 99,89 % glasovnic, ki jih je do sedaj prejela Državna volilna komisija. V parlament se je tako uvrstilo 9 strank, kar je največ do sedaj. Zmagovalka volitev je postala Slovenska demokratska stranka, ki je prejela 219.415 glasov – 24,96 % in bo imela v parlamentu 25 poslancev. Za njimi so se uvrstile: Lista Marjana Šarca, ki je prejela 111.299 glasov – 12,66 % in bo imela 13 poslancev; Socialni demokrati, ki so prejeli 87.234 glasov – 9,92 % , imeli bodo 10 poslancev; Stranka modernega centra z 85.705 glasovi – 9,75 % in bodo prav tako imeli 10 poslancev; Levica, ki je prejela 81.689 glasov – 9,29 % in bodo imeli 9 poslancev; Nova Slovenija – Krščanski demokrati so prejeli 62.682 glasov – 7,13 % in bodo imeli v parlamentu 7 poslancev; Stranka Alenke Bratušek je prejela 45.000 glasov – 5,12 % in bo imela 5 poslancev; Demokratična stranka upokojencev Slovenije, je prejela 43.129 glasov – 4,91 % in Slovenska nacionalna stranka z prejetimi 36.904 glasovi – 4,20 % in bodo imeli 4 poslance.

Iz našega okolja je bilo v nov sestav državnega zbora izvoljenih 9 poslancev. Po dva predstavnika prihajata iz Slovenske demokratske stranke in Stranke modernega centra, po en predstavnik pa iz Socialnih demokratov, Levice, Nove Slovenije – Krščanskih demokratov, Demokratične stranke upokojencev Slovenije in Slovenske nacionalne stranke. Najvišji odstotek glasov med vsemi devetimi novimi poslanci je prejela predstavnica Slovenske demokratske stranke Jelka Godec, ki je kandidirala v volilni enoti Šentjur pri Celju. Prejela je skoraj 35 odstotkov glasov. Zaradi tega smo jo povprašali kakšni so prvi vtisi in kaj pričakuje v nadaljevanju koalicijskih pogovorov.

Foto: DZ RS

»Zelo sem vesela, da mi je uspel takšen rezultat in da mi je toliko ljudi namenilo svoj glas. Zaradi tega bi se vsem skupaj in vsakemu posebej rada zahvalila, da so moje delo v dosedanji sestavi državnega zbora prepoznali kot delo, ki je stremelo k ustvarjanju blaginje za vsakega posameznika. Tudi v novi sestavi državnega zbora bom še v večji meri prisluhnila težavam s katerimi se srečujejo naši ljudje v vsakdanjem življenju in jim skušala pomagati pri iskanju najugodnejših rešitev za njihove težave. Pri sestavljanju nove vlade pa sem prepričana, da bo naš predsednik kot je že napovedal, na pogovore povabil predstavnike vseh strank, ki so se uvrstile v parlament in se bo skušalo najti skupne točke v programih, da bo predsednik lahko sestavil trdno koalicijo, ki bo Slovenijo popeljala med najuspešnejše države v Evropi. Vem tudi, da bo ravnal modro in preudarno, da bo lahko ustvaril blaginjo za vsakega izmed nas. Poudarila bi še, da je obenem v Sloveniji potrebno nujno spremeniti volilni sistem, saj je nepravičen, sama sem bila izvoljena v parlament s 35,06 odstotki glasov, kandidat, ki je kandidiral na listi druge politične opcije pa le z 7,21 odstotki glasov, kar je nedopustno,« je za nas povedala Jelka Godec.

 

M.I.