V okviru projekta Erasmus+ Celje obiskali predstavniki petih držav

Foto: MO Celje

Osnovna Šola Frana Roša, ki je vključena v projekt Erasmus+ Great masterpieces of the Europe, kar v prevodu pomeni Velike mojstrovine evropske literature, je poskrbela, da so Celje obiskali predstavniki petih držav. Tako med 12. in 16. marcem v Celju gostijo 25 predstavnikov Nemčije, Estonije, Španije, Grčije in Turčije, od tega je 15 učencev in 10 odraslih. Za goste pripravljajo različne dejavnosti na šoli, oglede celjskih zanimivosti in znamenitosti.

Dne 14. 3. 2018 se je z udeleženci tega projekta srečal tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ki je gostom predstavil samo mesto Celje. V pogovoru z gosti je župan poudaril, da je Mestna občina Celje zelo ponosna, da se celjske šole vključujejo v zanimive in poučne projekte, s katerimi njihovi učenci širijo svoje znanje. Prav tako je povedal, da podpirajo sodelovanje celjskih šol s šolami iz drugih držav, saj mladi tako širijo svoja obzorja, spoznavajo druge kulture, pričnejo razumevati različnost, predvsem pa sklepajo nova prijateljstva. Prav tako je župan gostom predstavil tudi sodelovanje Mestne občine Celje s partnerskimi in prijateljskimi mesti. Poudarek pri svoji predstavitvi tega sodelovanja je dal na sodelovanju mladih v teh aktivnostih Mestne občine Celje.

Foto: MO Celje

Projekt, ki poteka v šolskem letu 2017/18 in 2018/19 povezuje Osnovno šolo Frana Roša  in šole iz Španije, Grčije, Turčije, Estonije in Nemčije z namenom, da ustvarjajo zbirko nekaterih evropskih literarnih del. Glavni cilj projekta bodo sodelujoči dosegli z različnimi dejavnostmi v lastnih domovinah in predvsem na mednarodnih srečanjih, kjer se bodo srečevali. Udeleženci projekta želijo največje mojstrovine evropske literature prirediti v materne jezike, prevesti izbrana dela v angleščino. Cilj jim je tudi izdelava ilustrirane dvojezične e-knjige in uprizoritev gledaliških iger za izbrana literarna dela. Učenci s tem krepijo svoje komunikacijske in IKT kompetence, spoznavajo druge kulture in države, se urijo v timskem delu in se predvsem učijo drug od drugega.
Poleg vseh naštetih udeležencev pa Osnovna šola Franja Roša gosti tudi dve predstavnici prijateljskega mesta Gaziantep.
 
M.I.