Jakob Jež je eden najvidnejših sodobnih slovenskih skladateljev. Ponosni smo lahko, da je bil tudi nekdanji dijak celjske gimnazije. Zaradi tega mu bodo ob njegovem prihajajočem 90. rojstnem dnevu, ki ga bo praznoval 23. novembra mlade pevke in pevci iz Celja in regije priredili koncert njegovih skladb, ki jih je napisal za otroške, mladinske, dekliške, fantovske in mešane pevske zbore. Koncert se bo odvijal v četrtek, 8. 11. 2018 od 19. ure naprej v Narodnem domu Celje.

To bo eden največjih projektov, ki ga bodo izvedle kulturne šole savinjske statistične regije, saj bo kot osrednja točka koncerta na odru Narodnega doma zapel projektni zbor sestavljen posebej za to priložnost.  V njem bo prepevalo 80 pevk in pevcev iz 25-ih osnovnih šol, ki se ponašajo z nazivom »kulturna šola«. Omenjeni naziv podeljuje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti osnovnim šolam, ki so zelo aktivne na področju glasbe, plesa, folklore, gledališča, filma in likovne umetnosti. Z omenjenim nazivom se kot edina srednja šola lahko pohvali tudi Gimnazija Celje – Center. Projektni zbor bo pel pod vodstvom Katje Gruber, ki je učiteljica glasbe na OŠ Nazarje in starosta otroške in mladinske zborovske glasbe v Sloveniji. Mlade pevke in pevci bodo tako pod njenim vodstvom zapeli skladbo Zlatolase deklice, ki jo je slavljenec Jakob Jež napisal pred kratkim.

Na koncertu bodo nastopili še: Otroški pevski zbor OŠ Nazarje, mešana mladinska pevska zbora I. gimnazije v Celju in Šolskega centra Celje, Dekliški pevski zbor, Nonet+ in FaVoZa Gimnazije Celje – Center z zborovodji Barbaro Arlič Kerstein, Andrejo Ocvirk, Tomažem Marčičem, Davidom Preložnikom, Gregorjem Delejo in Gruberjevo.

Kdo je Jakob Jež?

Jakob Jež je človek, ki je vse svoje življenje povezan s Celjem, predvsem z Mladinskim pevskim festivalom in otroškimi ter mladinskimi zbori iz mesta in regije. Le-tem je posvetil veliko svojega ustvarjalnega opusa, jih redno obiskoval na vajah, koncertih ter jih budno spremljal na njihovi poti. Diplomiral je sicer na ljubljanski glasbeni akademiji, dolga leta pa je bil profesor na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, prav tako je Jakob Jež član skladateljske skupine Pro musica viva, urednik glasbenih revij Grlica in Naši zbori, urednik biltena Skladatelj, za svoje delo pa je prejel tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo ter Kozinovo nagrado za zaokrožen zborovski opus.

Foto: GCC

M.I.