V ponedeljek so bo sprostilo več storitvenih in turističnih dejavnosti. Med drugim hoteli ne glede na velikost, prizadevajo pa si tudi za odprtje fitnesov in wellnessov, med ključnimi vprašanji pa ostaja, kaj bo z bazeni in podobnimi kompleksi. Več podrobnosti je pričakovati po četrtkovi seji vlade.

“Nacionalni inštitut za javno zdravje je dal usmeritve in priporočila, zdaj pa se uporabniki in različni resorji soočajo z zamejitvami, ki jih ta priporočila prinašajo. Glede tega, kaj je mogoče ob teh zamejitvah sprostiti, se bodo poenotili v kratkem,” je pojasnil Jelko Kacin na dopoldanski vladni novinarski konferenci.

Trenutno je predlog odloka, ki bo sprostil nekatere ključne dejavnosti na področju turizma in nekaterih servisnih dejavnostih, v medresorskem usklajevanju. Sklop naslednjih sprostitev bo predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek oziroma njegovo ministrstvo, je napovedal Kacin. Ta je ob tem še poudaril, da bodo nekatere omejitve veljale tudi po koncu epidemije, in sicer na podlagi zakona o nalezljivih boleznih.

V četrtek naj bi bilo znanega tudi več o morebitni spremembi odloka glede nedeljskega dela trgovin. Vlada, ki je v ponedeljek sporočila, da ne podpira predloga Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah tudi po koncu omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa, po Kacinovih navedbah usklajuje svoje stališče tudi s predstavniki delodajalcev v panogi. Do konca tedna je pričakovati tudi več podrobnosti o vsebini uredbe za uporabo turističnih bonov. Prav tako naj bi bilo v kratkem pričakovati sprostitve obiskov v posameznih bolnišnicah.

Vlada se, kot pravi Kacin, tudi zaveda, da bo nekatere gospodarske dejavnosti treba subvencionirati na različne načine tudi po izteku meseca junija. “In to je izziv, če smem uporabiti ta termin, za četrti paket,” je dejal. Z obravnavno predloga tretjega protikoronskega zakona je sicer ravno danes začelo matično delovno telo v DZ.

Ta teden se pričakuje srečanje zunanjih ministrov Italije in Slovenije
Zunanja ministra Slovenije in Italije Anže Logar in Luigi di Maio se bosta sešla še pred koncem tedna, je danes napovedal govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin na novinarski konferenci. Dodal je, da bo po njunem srečanju znanega več o morebitnih novostih v režimu prehajanja slovensko-italijanske meje z italijanske strani. Z novim odlokom o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih, ki je začel veljati danes, na meji z Italijo po novem deluje tudi nadzorna točka Gorjansko-Šempolaj.

Kacin je danes potrdil, da se je Slovenija z odlokom, ki ga je vlada sprejela v ponedeljek na dopisni seji, načeloma odprla za turizem, saj potrdilo o rezervaciji v turističnem objektu po novem zadošča za vstop v državo. “To je zagotovo pozitiven element,” je dejal Kacin. Po njegovih besedah so tudi narejeni nastavki, s katerimi bi pomagali tudi drugim državam, da razumejo, da je treba čim prej skleniti dvostranski tehnični dogovor, ki bi omogočil hitrejši prestop meje in boljši pretok ljudi.

Na vprašanje, ali lahko italijanski turist z rezervacijo v slovenskem hotelu pride v Slovenijo, ko bo Italija odprla meje, je Kacin odvrnil, da bo na to mogoče odgovoriti šele, ko bo sklenjen tehnični dogovor z Italijo, po srečanju ministrov ter po sodelovanju pristojnih institucij za javno zdravje.

Meja z Italijo je sicer po Kacinovih besedah v veliki meri prepustna, ko gre za dnevne migrante, šolarje, ki prihajajo v Slovenijo. Normalno poteka tudi tranzit.

Novi odlok za državljane EU in tudi tiste iz tretjih držav predvideva 14-dnevno karanteno po vstopu v Slovenijo. Izjeme so osebe iz držav na seznamu za prost vstop, na katerem je za zdaj le Hrvaška, ter osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Izjema velja tudi za tiste, ki imajo rezervirane nočitve, lastnike nepremičnin in tiste, ki pridejo iz zdravstvenih razlogov. Izjeme med drugim veljajo tudi za delovne migrante, imetnike diplomatskih potnih listov in tiste, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.

Demokracija