V SDS državni zbor pozvali k ukrepanju ob napovedanem ukinjanju upravnih enot

Foto: Twitter (SDS)

V zadnjih 14 dneh v javnosti odmeva namera, da želi vlada Roberta Goloba ukiniti določene upravne enote po Sloveniji. Po novem predlogu Ministrstva za javno upravo naj bi dobili 12 upravnih enot in sicer po eno na vsako statistično regijo. S tem bi preostale upravne enote izgubile samostojnost in postale izpostave.

V SDS zaradi te napovedi vlagajo zahtevo za sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. “Reorganizacija upravnih enot na način, da se ustanovijo upravne enote v vsaki izmed statističnih regij (12 upravnih enot), preostale upravne enote bi izgubile samostojnost in postanejo izpostave, predstavlja nedopustno omejevanje dostopnosti do upravnih storitev. Gre za predlog, ki ne sledi potrebam prebivalstva in gospodarstva,” poudarjajo v sklicu v SDS.

Sklicatelj seje poudarja, da je že prva seja Koordinacijske skupine za reorganizacijo in modernizacijo upravnega poslovanja upravnih enot v Republiki Sloveniji pod vodstvom ministrice Sanje Ajanović Hovnik, pokazala smer sprememb. Prepričani so namreč, da želi trenutna vlada tako brez dialoga, brez sodelovanja lokalnih skupnosti in zainteresirane javnosti izvesti reorganizacijo upravnih enot.

“V stranki SDS menimo, da je to nedopusten korak k centralizaciji države in upravnih storitev, ki bi morale biti blizu ljudem s čim boljšo fizično dostopnostjo za stranke,” so ob sklicu seje pristojnega odbora zapisali v SDS.

V SDS tako želijo, da državni zbor vlado pozove k pripravi analize s konkretnimi izhodišči za izboljšanje zadovoljstva uporabnikov upravnih storitev, kakovosti in učinkovitosti izvajanja upravnih postopkov, zmanjšanja administrativnih ovir in poenostavitev upravnih postopkov. Pri tem naj vključijo tudi upravne enote in gospodarstvenike. Hkrati pa poudarjajo, da takšno ravnanje pomeni centralizacijo države in onemogočanje nemotenega dostopa do storitev državljankam in državljanom.

Vir: SDS

Na objavo zgornjega besedila so se odzvali na Ministrstvu za javno upravo, kjer sicer zagotavljajo, da upravnih enot ne ukinjajo in trdijo, da se z njihovim predlogom dostopnost storitev za prebivalce naj ne bi zmanjšale.

Prav tako naj bi po besedah ministrice sledili temeljnemu načelu, da se ne zmanjša dostopnosti storitev, ki jih upravne enote nudijo strankam in podjetjem. Ministrica še obljublja, da naj bi se s tem vzpostavili boljši pogoji dela za javne uslužbence.

Zaradi tega bo v nadaljevanju dobro videti ali bo državni zbor sledil predlogom SDS, ki predvidevajo takšne analize s katerimi bi pokazali upravičenost zmanjševanja upravnih enot ali neupravičenost potez Golobove vlade.