V SDS na ministrstvo naslavljajo zahtevo po ustavitvi gradnje CO, v luči zaščite pitne vode in končanju nasilja nad lastniki zemljišč

Foto: Twitter (Branko Brodar)

Ker ljubljanski župan Zoran Janković samovoljno nadaljuje z gradnjo CO na Ljubljanskem barju, so se v SDS odločili, da zahtevajo sklic nujne skupne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo in Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Na njej želijo obravnavo točke Ukrepanje za zaščito pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika in zloraba moči ter uporaba nasilja pri tem.”

Za takšno potezo so se v SDS odločili, ker gradnji nasprotujejo tako lastniki zemljišč, kot sami občani Mestne občine Ljubljana. Zaradi nasprotovanja lastnikov zemljišč tako ljubljanska občina nima vseh gradbenih dovoljen, številni občani pa tudi opozarjajo, da občina s takšno gradnjo CO ogroža pitno vodo.

V poslanski skupini predlagatelja opozarjajo tudi, da smo vse pogosteje priča nasilju nad lastniki zemljišč, prav tako se dogaja nasilje nad nasprotniki gradnje. V sklicu seje še dodajajo: V zvezi z nasilnim ravnanjem policije nad državljankami in državljani velja spomniti na izjavo predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič, ki je junija lani na izredni seji DZ dejala: »Obljubljam, gospod Golob, da se bom prva oglasila, če boste poslali policijo nad protestnike z vodnim topom, solzivcem, s pendreki ali kakorkoli drugače.« Ob tem pa poudarila še, da je pravica do protesta ustavna pravica in da nihče ne bo razganjal protestnikov.”

Od pristojnih odborov v SDS pričakujejo, da bosta Vlado RS in Policijo pozvala k analizi postopanja pri gradnji CO in samega varovanja tega območja. “Poleg tega predlagamo še, da odbora pozoveta Vlado RS, Ministrstvo za naravne vire in Policijo, da v okviru svojih pristojnosti sprejmejo vse ukrepe, s katerimi bo do pridobitve vse zahtevane dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadržana gradnja kanalizacijskega kanala C0 na spornem kraku,” so še zapisali v sklicu v SDS.

Vir: SDS