V SDS vlado pozivajo, da nemudoma prekliče protislovensko in protidržavno potezo z ukinitvijo Muzeja slovenske osamosvojitve

Slovenska zastava. (Foto: Nova24TV)

V največji opozicijski stranki SDS so se pridružili protestu domoljubnih in veteranskih organizacij ob ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve. Po mnenju največje opozicijske stranke s to potezo vlada kaže svoj podcenjujoč odnos do ključnega obdobja nastanka naše države. Protestu so se pridružili tudi v Slovenski demokratski mladini.

Kot v izjavi za javnost v SDS navajajo, je bil projekt Muzeja slovenske osamosvojitve namenjen počastitvi dogodkov, ki nimajo primere v naši zgodovini. Muzej je bil namenjen tudi krepitvi narodne zavesti ter razlagi pomeni slovenske osamosvojitve. “Ustanovljen je bil s ciljem, da se na enem mestu zbira, ohranja in preučuje premično kulturno dediščino, vezano na osamosvojitev in nastanek samostojne in neodvisne Republike Slovenije, ter predstavlja muzealije, s tem povezana znanja in vrednote ter zgodovinski čas konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let. Obdobje slovenske osamosvojitve je sicer res že vključeno tudi v obstoječe stalne in občasne muzejske razstave, vendar ni nikjer žarišče,” so v izjavi za javnost zapisali v SDS.

Pri tem so še vlado Roberta goloba pozvali, da kot sami ocenjujejo to protislovensko in protidržavno odločitev nemudoma prekliče. Protestu zoper takšno odločitev so se pridružili tudi v Slovenski demokratski mladini. SDM ocenjuje, da gre pri tej potezi za nacionalno sramoto, saj je bil Muzej slovenske osamosvojitve pomembna ustanova za ohranjanje premične kulture povezane z največjim dogodkom v zgodovini Slovenije.

“Golobova koalicija se s to potezo norčuje iz demokratične in pravne države ter zaničuje demokratizacijo, osamosvojitev in obrambo Republike Slovenije kot najvišje dosežke slovenskega naroda,” so še zapisali v SDM.

Uredništvo