V SDS za vlado našli rešitev glede nečloveškega zakona o evidentiranju

Foto: Twitter (SDS)

Že v četrtek je predsednik SDS vladi prikazal rešitev Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Namreč kot je ugotovil sam minister za gospodarstvo in član Golobove vlade Matjaž Han je zakon neživljenjski. Zato so v SDS v petek v proceduro vložili Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti.

Ob tem so v SDS spomnili, da so poslanci 21. 4. 2023 spejeli Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, katerega glavni namen je ureditev evidentiranja delovnega časa in s tem zaščititi delavce. “V Slovenski demokratski stranki se z osnovnim namenom zakona vsekakor strinjamo, vendar pa smo že v razpravi med sprejemanjem omenjenega zakona opozarjali na prezahtevne birokratske ovire, ki bodo onemogočile njegovo izvajanje. Zakon, ki je danes tik pred uveljavitvijo, je tako med delodajalci kot delojemalci sprožil veliko kritik, saj se je potrdilo, da njegovo izvajanje v praksi ni izvedljivo,” so zapisali v SDS.

V nadaljevanju največja opozicijska stranka navaja, da gre za enega v vrsti škodljivih zakonskih aktov, ki jih je sprejela trenutna koalicija. Ena takšnih je tudi razveljavitev odločb dohodninske novele, ki je ljudem vzela višje neto plače. Vse te odločitve pa na koncu na svoji koži občutijo džavljani republike Slovenije. “Slovenija že danes zaostaja v razvoju nasproti drugim državam članicam EU, dodatne birokratske obremenitve tako delodajalcev kot delojemalcev pa bodo težave slovenskega gospodarstva samo še poglobile. Da bo uveljavitev zakona dušila že ohlajajoče slovensko gospodarstvo in s tem zavirala razvoj Slovenije, je v izjavi za medije dne 15. 11. 2023 priznal tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki je v povedal, da »je bil namen zakona morda pravi, njegova izvedba pa je neizmerno slaba.« Dodatno je povedal, da bo na 80. redni seje vlade predlagal, da se ga popravi v »življenjskega«,” so prepričani v SDS.

V SDS za konec poudarjajo, da se jim zdi nesprejemljivo, da sedaj vlada odgovornost za izvajanje takšne novele prelaga na delodajalce. In kot smo zapisali na začetku, ko sam minister izjavi, da gre za neživljenjski zakon.

Vir:SDS