V Sloveniji se z državnim praznikom spominjamo 28. obletnice odhoda zadnjega vojaka agresorske JLA

Foto: nova24TV.si

V Sloveniji danes obeležujemo državni praznik dan suverenosti, s katerim se spominjamo 28. obletnice odhoda zadnjega vojaka agresorske JLA iz Slovenije. Iz koprske luke sta 25. oktobra leta 1991 izpluli še zadnji dve ladji z vojaki JLA. S tem dogodkom je bil uradno zaključen proces slovenskega osamosvajanja.

Gre za državni praznik, ki ni dela prost dan in ga praznujemo od leta 2015. Po Sloveniji bo ob tem potekalo več prireditev ob današnjem državnem prazniku. Ena prireditev bo potekala v športni dvorani pri Osnovni šoli Antona Martina Slomška na Vrhniki. Druga prireditev v počastitev praznika se bo odvijala v Brežicah, kjer Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, pripravlja okroglo mizo na temo odhoda zadnjega vojaka agresorske JLA iz Slovenije. Na okrogli mizi bodo o takratnih dogodkih spregovorili tudi takratni obrambni minister Janez Janša in takratni vodja odseka za obrambo občine Grosuplje Marjan Balant.

Spomnimo, da je le dan po razglasitvi samostojnosti Slovenije 26. junija 1991, agresorska vojska JLA napadla Slovenijo in temu je sledila desetdnevna vojna. S končanimi pogajanji na Brionih med Slovenijo, Hrvaško in razpadajočo Jugoslavijo, so bila osamosvojitvena dejanja Slovenije s podpisom t. i. brionske deklaracije za tri mesece zamrznjena. Ker so oblasti v Beogradu ugotovile, da dokončne osamosvojitve Slovenije ni več mogoče preprečiti, so se pričeli pogajati o odhodu vojakov JLA iz slovenskega ozemlja. Tako je Slovenijo zadnji vojak JLA zapustil v noči na 26. oktober 1991.

M.I.