V Christianini sobi Dvorca Trebnik v Slovenskih Konjicah bo informacijska točka Europe Direct Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra od ponedeljka, 1. 10. 2018 omogočila ogled potujoče razstave, ki pripoveduje zgodbo o slovenskih volitvah v Evropski parlament.

Evropska komisija si je za prioriteto postavila informiranje državljanov o prihajajočih evropskih volitvah leta 2019, zato so se v Europe Direct Savinjska odločili za postavitev pregledne razstave na omenjeno temo. V Sloveniji je bila do sedaj na teh volitvah podpovprečna volilna udeležba, zato je še toliko bolj vidna potreba po vsebini, ki spodbuja in informira o pomembnosti aktivne participacije državljanov na vseh ravneh.

Sama razstava je vsebinsko razdeljena na dva sklopa. V prvem sklopu si lahko obiskovalci ogledajo Evropski parlament, spoznajo volilni sistem in politične skupine ter pristojnosti Evropskega parlamenta, ki si jih kot sozakonodajalec deli s Svetom Evropske unije. V drugem delu si lahko ogledajo statistične podatke volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament, ki so pri nas potekale leta 2004, 2009 in 2014.

 

M.I.