V Slovenskih Konjicah obeležujejo peto obletnico delovanja projekta Prostofer

Foto: Občina Slovenske Konjice

Mineva pet let od kar so v občini Slovenske Konjice pričeli s projektom Prostofer. Lani so v okviru projekta opravili preko 1900 km in skoraj 50 prostovoljnih prevozov,  ki jih je koristilo 10 različnih uporabnikov, kar je glede na leto 2020, ko je bilo izvedenih okrog 90 prevozov in prevoženih okrog 2800 km, nekoliko manj.

Razlogi za nekoliko manjšo uporabo prostoferja v zadnjih dveh letih so razumljivi – trenutno veljavni ukrepi in določene omejitve zaradi koronavirusa, ki veljajo tudi pri izvajanju prostovoljnih prevozov. Vendar kljub temu zvesti uporabniki ostajajo koristniki prevozov za poti do zdravnika v Zdravstveni dom Slovenske Konjice ali Loče, na fizioterapije v Terme Zreče, do trgovine in po drugih manjših opravkih.

Prostovoljne prevoze izvajajo zvesti šoferji, ki so se jim na občini ob koncu leta 2021 še posebej zahvalili za njihova nesebična dejanja in pomoč starejšim občanom, ki potrebujejo prevoze.  Posebno zahvalo so izrekli g. Ivanu Mehletu, ki je izmed vseh prevoženih kilometrov v letu 2021 sam opravil kar 1237 km.

Prostofer je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših. Na eni strani povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoze, na drugi  pa prostovoljne  voznike, ki so pripravljeni pomagati in nuditi prevoz starejšim občanom za namene vsakodnevnih opravkov, obiskov pri zdravniku in podobno.

Prostovoljni šoferji so vključeni  v organizacijo Zlata mreža, ki povezuje uporabnike preko Zlatega asistenta (brezplačna številka 080 10 10), kamor starejša oseba sporoči potrebo po prevozu, v komunikacijskem centru  posredujejo voznika iz seznama prijavljenih Prostoferjev – »prostovoljnih šoferjev«.

Vir: Občina Slovenske Konjice