V Šmarju pri Jelšah mestni redarji ulovili voznika, ki je vozil 130 km/h po občinski cesti

Foto: pixabay.com

Konec meseca maja so na Občini Šmarje pri Jelšah objavili rezultate izvajanja kontrole hitrosti, ki jo je medobčinsko redarstvo izvajalo 23. maja 2018. Medobčinsko redarstvo je v izjavi za javnost zapisalo, da so v omenjeni kontroli hitrosti ugotovili 51 prekoračitev hitrosti.

Največ prekoračitev hitrosti so redarji zabeležili na eni izmed lokalnih cest in to na odseku ceste, kjer je omejitev hitrosti 60 km/h. Na tem odseku so zabeležili kar 39 prekoračitev dovoljene hitrosti. Od tega je 16 voznikov vozilo nad 20 do 30 km/h več kot je dovoljeno, štirje vozniki so vozili nad 30 do 40 km/h, šest voznikov je vozilo nad 40 do 50 km/h, trije vozniki so vozili nad 50 km/h več od dovoljene hitrosti. »Rekorder« pa je zelo nespametno vozil na tem odseku, saj so mu izmerili hitrost 130 km/h. Vsem trem »najhitrejšim« voznikom grozi globa v višini 1.200 evrov in 18 kazenskih točk.

Medobčinsko redarstvo ugotavlja, da kljub kontrolam hitrosti, ki se izvajajo na različnih lokacijah tudi s strani policije, prav tako kljub vsem preventivnim aktivnostim in vsem opozorilom v medijih nekateri vozniki očitno preveč z lahkoto jemljejo posledice, do katerih lahko pride zaradi neprilagojene hitrosti. Prav defenzivno ravnanje nekaterih voznikov ni na dovolj visoki ravni, da bi lahko na cesti predvideli nevarne situacije. Kljub vsemu pa je med vozniki večina takšnih, ki cestnoprometne predpise spoštujejo.

Medobčinsko redarstvo je nad takšnimi kršitvami zaskrbljeno tudi zaradi tega, ker je v letu 2017 na slovenskih cestah življenje izgubilo kar 46 ljudi zaradi neprilagojene hitrosti, to je skoraj vsaka druga žrtev na naših cestah. Prav tako se veliko prometnih nesreč zgodi prav na lokalnih cestah. Najbolj ogrožena skupina voznikov avtomobilov in sopotnikov so mladi med 18 in 24 letom ter starejši od 50 let. V veliko nesrečah so udeleženi tudi pešci in kolesarji, kjer so najpogostejši vzroki prometnih nesreč hitrost, neupoštevanje prednosti, nepravilna stran in smer vožnje, neustrezna varnostna razdalja, vožnja pod vplivom alkohola, mamil in drugih substanc.

Ob tem na medobčinskem redarstvu poudarjajo, da želijo s svojimi akcijami umiriti hitrost in udeležence v prometu spodbuditi k zavedanju, da je treba predpise in omejitve hitrosti upoštevati na vseh cestah in ne samo na določenih delih cest, ki so vnaprej znani po večkratnih kontrolah s strani ceste. Na takšen način se bosta zvišala tudi prometna kultura in prometna varnost.

M.I.