V Šmarju pri Jelšah zaradi že šeste okužbe sprejeti ostrejši ukrepi, občane nagovoril tudi župan

Foto: facebook.com

Zaradi šestih potrjenih primerov danes do 9. ure zjutraj, v občini Šmarje pri Jelšah, so na rednem jutranjem sestanku pristojne službe sprejele še ostrejše ukrepe. Za javnost je tamkajšnji župan Matija Čakz podal tudi izjavo za javnost.

Tako izjavo za javnost v pisni obliki kot video posnetek objavljamo v nadaljevanju.

IZJAVA ZA JAVNOST

“Spoštovane občanke in občani,

v občini Šmarje pri Jelšah je po trenutnih podatkih s koronavirom okuženih 6 oseb, na testiranje je bilo poslanih 26 oseb, na rezultate pa bo treba čakati do dva dni. Realno je pričakovati, da se bo število okuženih na našem območju še povečalo.
S predstavniki služb sistema zaščite in reševanja v občini, javnimi zavodi in ustanovami spremljamo razmere in načrtujemo nove ostrejše ukrepe, v skladu z navodili pristojnih služb.

Vse kulturne ustanove v občini so zaprte, v občinski upravi, na centru za socialno delo, upravni enoti, geodetski pisarni, okrajnem sodišču je do preklica prekinjeno osebno poslovanje s strankami, vse službe smo na voljo po telefonu ali elektronski pošti.
Šola in podružnice so zaprte do 27. marca.  V vrtcu Šmarje je danes na vseh osmih lokacijah 26 otrok (od 453), od tega samo 5 v enoti Sonček Šmarje in 11 v enoti Livada pri OŠ Šmarje, od ponedeljka bo v skladu z vladno odredbo zaprt tudi vrtec.

Od ponedeljka naprej bodo vsi zaposleni v občinski upravi, ki imajo otroke v šmarski šoli, koristili dopust oziroma bodo delali od doma, del zaposlenih se je samoizoliralo že danes. V samoizolaciji je tudi že nekaj zaposlenih Doma upokojencev Šmarje, ki je za obiskovalce zaprt, delo pa poteka normalno ob upoštevanju navodil in priporočil.

Do preklica je prekinjeno izvajanje storitve brezplačnih prevozov za starejše Prostofer. Pogrebne dejavnosti so skladno z navodili omejene na pokope v ožjih družinskih krogih.
Lekarna je odprta. V Zdravstvenem domu Šmarju pri Jelšah delajo,  urejen je samo en vhod, na katerem je varnostnik, vstop je na poziv, obiskovalcem pa merijo temperaturo. Vse občane prosimo, da dosledno upoštevajo navodila in v primeru bolezenskih znakov ne hodijo v zdravstveni dom, ampak pokličejo osebnega zdravnika in upoštevajo njegova navodila.

Zahvaljujem se vsem službam sistema zaščite in reševanja, prostovoljcem, gasilcem Steklarne Rogaška Slatina, zaposlenim v javnih zavodih in ustanovah, društvom, podjetnikom za hitro, strokovno, premišljeno in umirjeno ukrepanje ob pojavu okužbe.

Spoštovane občanke in občani, trenutne razmere od vseh nas zahtevajo odgovorne odločitve, odločno ukrepanje in ravnanje. Apeliram na vas, da se zadržujete doma, se izogibate območjem z veliko ljudmi, da dosledno upoštevate navodila republiškega štaba civilne zaščite in nacionalnega inštituta za javno zdravje.

M.I.