V sredo 29. aprila vse mestne občine v Sloveniji organizirajo čistilno akcijo

Foto: pixabay.com

Župani mestnih občin so se v torek na videokonferenčnem sestanku  Skupščine Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) dogovorili, da bo v sredo, 29. aprila, v vseh mestnih občinah potekala akcija čiščenja okolja. Na Mestni občini Celje zato vabijo občane, društva in vse ostale organizacije, da se odzovejo vabilu na čistilno akcijo in tako pomagajo, da bo okolje, v katerem živimo, čistejše, lepše in bolj urejeno.

Ob tem so še zapisali, da boste s sodelovanjem v čistilni akciji dokazali, da imamo odgovoren odnos do okolja in da smo kot lokalna skupnost povezani tudi na področju prostovoljstva. S čistilno akcijo želijo obeležiti tudi dan Zemlje, ki je letos že 50. po vrsti in je letos posvečen podnebnim spremembam.

Čistilna akcija v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih bo v sredo potekala od 9. do 12. ure. Vse udeležence, ki se bodo zbrali na prostem pred uradnimi prostori krajevnih skupnosti in mestnih četrti, kjer bodo zbirna mesta, prosijo, naj dosledno upoštevajo ukrepe za zajezitev koronavirusa in s tem poskrbijo za svojo varnost in varnost ostalih. Na zbirnem mestu bodo dobili vse potrebne informacije ter vrečke in rokavice.

Ker je varnost prostovoljcev (otrok in odraslih) najpomembnejša, bo zaradi epidemije potrebno pri zbiranju na zbirnih mestih in pri čiščenju okolja upoštevati že dobro znane ukrepe in priporočila:

– ohraniti je potrebno najmanj 1,5 metra medsebojne razdalje;

– izogibati se je potrebno tesnim stikom z ljudmi, še posebej s tistimi, ki kihajo ali kašljajo;

– upoštevati je potrebno pravila higiene kašlja in se ne dotikati oči, nosu in ust;

– po zaključeni akciji si je potrebno skrbno umiti roke z milom in si jih razkužiti.

Zaradi varnosti bo potrebno upoštevati tudi ostala priporočila:

– ob najdbi ostrih predmetov (odpadne pločevinke, razbito steklo) je potrebno ravnati pazljivo, da preprečimo morebitne vreznine;

– injekcijskih igel, nevarnih odpadkov, kot so posode s kemikalijami, posode ali steklenice z neznano vsebino ali kakršnihkoli drugih odpadkov, ki bi lahko bili nevarni, sami ne odstranjujemo, ampak o najdbi obvestimo osebo, ki sprejema in usmerja prostovoljce;

– azbestnih odpadkov (npr. salonitne plošče, kosi azbestno cementnih cevi, azbestni izolacijski materiali) prav tako ne odstranjujemo. Tudi o najdbi teh odpadkov obvestimo osebo, ki usmerja prostovoljce;

– na javnih površinah, v gozdovih in na brežinah vodotokov pobiramo smeti, embalažo, kosovne odpadke in mešane komunalne odpadke.

Čistilna akcija ni namenjena zbiranju kosovnih odpadkov iz gospodinjstev, so še opozorili na MOC. Občani lahko namreč oddajo kosovne odpadke brezplačno skozi celo leto v zbirni center Centra za ravnanje z odpadki v Bukovžlaku. S sabo morate imeti odrezek zadnje plačane položnice ali osebno izkaznico.

Enkrat letno lahko (če nimate ustreznega prevoza) naročite v podjetju Simbio tudi brezplačen odvoz kosovnih odpadkov. V tem primeru morate predhodno izpolniti elektronski obrazec, ki je objavljen na spletni strani Simbia ali dopisnico, ki jo prejmete enkrat na leto na dom. Dopisnico morate poslati na naslov Simbia, ki po prejemu obvestila opravi prevzem odpadkov.

M.I.