V večini evropskih držav, tudi v Sloveniji poteka med 14. in 20. oktobrom 2019 evropsko usklajen poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Po navajanju policije je namen akcije, ki jo predvideva obdobni načrt Javne agencije RS za varnost prometa, koordinira pa Evropska mreža prometnih policij (TISPOL), je spodbuditi voznike k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov, s čimer lahko neposredno izboljšajo varnost vseh prometnih udeležencev.

Policisti bodo pozorni predvsem na kršitve, povezane s trajanjem vožnje in obveznimi počitki ter odmori voznikov, manipulacijami z zapisovalnimi napravami (tahografi) ter tehnično brezhibnostjo vozil. Tudi pravilnemu nalaganju ter pritrditvi tovora in preobremenjenosti vozil bo namenjena pozornost. Policisti bodo pozorni tudi na ostale prekrške v cestnem prometu, katere so lahko vzrok za hujše posledice v prometnih nesrečah (varnostna razdalja, hitrost, nepravilno prehitevanje, stran ter smer vožnje itd.).

Letos je poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi potekal že dvakrat, med 13. in 19. majem ter med 22. in 28. julijem.

V enotedenskem poostrenem nadzoru je bilo med 22. in 28. julijem kontroliranih 235 avtobusov in 2.773 tovornih vozil. Skupaj so pri 27 voznikih avtobusov in 526 voznikih tovornih vozil ugotovili 633 kršitev.

Največ kršitev je bilo povezanih z neuporabo varnostnega pasu, prekoračitvijo hitrosti, preobremenitvijo vozil, neizpolnjevanjem zahteve po obveznih počitkih in odmorih voznikov ter nepravilno zavarovanim tovorom.

M.I.