V veljavo stopila prepoved prehitevanja tovornjakov na slovenskem avtocestnem križu

Slika je simbolna. (Foto: DARS)
Ljubljana, 17. januar 2021 – Od petka naprej je v Sloveniji pričela veljati prepoved prehitevanja težkih tovornih vozil na avtocesti A1 med Šentiljem in Koprom: DARS ob tem napoveduje večjo varnost in pretočnost na slovenskem avtocestnem križu.
Ob tej priložnosti sta minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave družbe DARS mag. Valentin Hajdinjak v Regionalnem nadzornem centru Ljubljana spremljala uveljavitev prepovedi. Kot sta se lahko prepričala, so vozniki tovornjakov prepoved prehitevanja, ki velja med 6. in 18. uro, prvi dan njene uveljavitve tudi upoštevali.

Že celot teden pred uveljavitvijo prepovedi prehitevanja na avtocestnem križu je policija izvajala poostren nadzor prometa na celotni avtocesti A1, ki ni obremenjena le v prometnih konicah, ampak je tudi sicer na njej daleč največ tovornega prometa med vsemi slovenskimi avtocestami. Najbolj obremenjeni odseki na avtocesti A1 (štajerski in primorski krak) so najmanj dvakrat bolj obremenjeni s tovornimi vozili od primerljivih odsekov na avtocesti A2 (gorenjski in dolenjski krak).

Vir: DARS