V ZD Celje prihodnji teden pričenjajo s postopnim izvajanjem vseh ambulantnih dejavnost – za zdrave osebe

Slika je simbolična. (Foto: ustanove.zdravstvena.si)

V ZD Celje bodo v ponedeljek, 11. maja, začeli z delom v vseh obstoječih ambulantah, ki v času epidemije niso delovale. Obseg naročenih bo naraščal počasi in postopoma, saj bo v prvi fazi naročenih le nekaj bolnikov na dan na posamezno ambulanto. Naročeni pacienti bodo izbrani po presoji zdravnika. Ostale bodo obravnavali kot do sedaj, so sporočili iz ZD Celje.

Vse aktivnosti, ki so jih pripravili za delo v ambulantah, so prilagojene zmanjšanju tveganja za okužbo z novim koronavirusom COVID-19.V ZD Celje bodo preverjali tudi zdravstveno stanje pacienta in sicer po vprašalniku ob naročanju, na triaži ob vstopu in ob prihodu v ambulanto, kjer bo pacient tudi podpisal izjavo ter s tem jamčil, da navaja resnične podatke o svojem zdravstvenem stanju. V zdravstvenem domu bodo skrbeli tudi za redno zračenje ambulantnih prostorov, upoštevali bodo velikosti čakalnic ter skrbeli za čiščenje in razkuževanje stičnih točk.

Obvezna bo tudi uporaba zaščitnih mask, ki jih lahko pacienti prinesejo s sabo ali pa jih prejmejo na triaži ib vstopu v ZD Celje.Paciente bodo o terminih obveščali preko SMS sporočil ali e-pšte. S tem obvestilom bodo bolniki na triaži ob vstopu dokazovali, da so naročeni. V kolikor pacienti nimajo mobilnega telefona ali e-naslova, se bodo primeri reševali sproti. V izogib nepotrebni slabi volji in nestrpnosti ob naročanju bodobolniki do termina čakali pred zdravstvenim domom, kamor bodo lahko vstopili 5 minut pred terminom.

Pomembno obvestilo ostaja, da se bolniki s prehladnimi znaki ali z vročino v ZD še vedno NE obravnavajo. Le te obravnava »COVID ambulanta« v UC Celje.

M.I.