Varnost in obramba države sta ogroženi

S temi besedami bi lahko pospremili zadnje dejanje Sindikata vojakov Slovenije, ki so zaradi neposluha odgovornih za stanje v slovenski vojski morali sami na predsednika vlade, dr. Mira Cerarja nasloviti interventni zakon za ohranitev Slovenske vojske. Predsednika vlade so pozvali, da predlog zakona po nujnem postopku pošlje v obravnavo Državnemu zboru RS.

Za to potezo so se v sindikatu vojakov Slovenije odločili, ker prihaja do neživljenjskih obremenitev pripadnikov Slovenske vojske z opravljanjem dela posameznih pripadnikov na več delovnih mestih zaradi kadrovske »podhranjenosti«, ki nastaja zaradi odhoda pripadnikov iz Slovenske vojske. Zaradi neurejene zakonodaje prihaja tudi do tega, da Vrhovni poveljnik oboroženih sil Republike Slovenije pripravljenost Slovenske vojske ocenjuje z negativno oceno in to že več let zapored.
Na 60. nujni seji Odbora za obrambo je namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder napovedal propad Slovenske vojske v dveh do treh letih, če se zakonodaja na tem področju ne bo uredila. Prav tako so na isti seji vsi poslanci izrazili pripravljenost za sprejem zakona, ki bo izboljšal stanje v Slovenski vojski.
Army, Conflict, Weapon, War, Gun, Battle
 

V Sindikatu pa opozarjajo, da jih je k temu predlogu prisililo tudi dejstvo, da imamo pri nas 14 let star Zakon o obrambi in 10 let star Zakon o službi v Slovenski vojski. So pa v svojem pismu v sindikatu povedali, da bi se s spremembo zakona uredilo stanje na področju kadrov, saj bi se ob teh spremembah družinski proračun pripadnika povišal do 400 evrov.

Sam predlog pa zajema tri glavna področja ureditve. To je ovrednotenje posebnosti opravljanja vojaškega poklica, ki jih določa predpis z veljavo na obrambnem področju, ureditev bonitete za vse pripadnike Slovenske vojske, ki so jih deležni v času opravljanja vojaške službe in katere poznajo v drugih državah za svoje pripadnike.

Predvsem pa želijo doseči odpravo štirih največjih anomalij na področju plačila pripadnikov Slovenske vojske, katere so nastale zaradi vzporednega urejanja delovnih razmerij zaposlenih na obrambnem področju. S tem se ruši vojaška hierarhija, sami pripadniki pa so pri vse tem oškodovani in v neenakem položaju.

M.I.